Trditve ministrstev za promet ter okolje in prostor se glede uporabnega dovoljenja za predor razlikujejo. Foto: MMC RTV SLO
Trditve ministrstev za promet ter okolje in prostor se glede uporabnega dovoljenja za predor razlikujejo. Foto: MMC RTV SLO

Če se bo izkazalo, da očitane pomanjkljivosti vplivajo na zagotavljanje normalne varnosti prometa in njenih udeležencev, bo seveda od upravljalca zahtevalo, da se predor do odprave teh pomanjkljivosti izključi iz prometa.

Iz odgovora ministrstva na poizvedbo MMC-ja
Predor Šentvid
Predor so slavnostno odprli 1. junija. Foto: MMC RTV SLO
Predor brez uporabnega dovoljenja

Z ministrstva za okolje in prostor so na vprašanje, kdaj je bilo izdano uporabno dovoljenje za novi del predora, kdaj za stari del oziroma galerijo in kdaj za celoten odsek avtoceste Šentvid - Koseze, odgovorili, da uporabno dovoljenje še ni bilo izdano, piše Delo.

Zapore predora:
- cev v smeri Gorenjske: noč s petka na soboto (predvidoma) med 22.00 in 4.00
- cev v smeri Primorske: noč s sobote na nedeljo (predvidoma) med 22.00 in 4.00


Izvajalec del bo v tem času skupaj s podizvajalcem del, strokovnjaki, nadzornim organom in projektantom znova pregledal objekt, s katerega je odpadel del ometa. Na podlagi pregleda se bodo določili o morebitnih nadaljnjih sanacijskih ukrepih.

Ministrstvo za promet že išče odgovore


Minister za promet Radovan Žerjav je na novinarski konferenci v sredo zatrdil nasprotno, da je bilo uporabno dovoljenje za predor izdano. Tiskovni predstavnik ministrstva za promet Damijan Križnik je za MMC povedal, da tudi sami poizvedujejo o tem, kako je z uporabnimi dovoljenji, in da je minister Žerjav podal le informacijo, o kateri je bil sam obveščen.

Naknadno so z ministrstva za promet za MMC izjavili še, da je "v povezavi z dogajanji okoli šentviškega predora Ministrstvo za promet v okvirih svoje pristojnosti angažiralo vse svoje strokovne sodelavce, da povečajo nadzor nad tem, kako upravljalec predora zagotavlja tisto, kar je v prometu najpomembnejše: varnost." Če se bo izkazalo, da očitane pomanjkljivosti vplivajo na zagotavljanje normalne varnosti prometa in njenih udeležencev, bo seveda od upravljalca zahtevalo, da se predor do odprave teh pomanjkljivosti izključi iz prometa, so zapisali v odgovoru na našo poizvedbo.

Dars: Prejeli smo odločbo o poskusnem obratovanju
Strokovna komisija je na tehničnem pregledu 19. junija ugotovila določene tehnične pomanjkljivosti, ki pa jih je izvajalec odpravil do predaje odseka prometu, torej do 1. julija, so sporočili iz Družbe za avtoceste v RS (Dars). Iz komisijskega pregleda izvedenih del s stališča prometne varnosti in sprostitve prometa po navedenem odseku, ki je bil opravljen 27. junija, sledi, da ni zadržkov, da Dars omenjenega odseka ne bi predal prometu.

Kot poudarjajo v Darsu, je običajno - tako je pri večini novozgrajenih odsekov, ki so se v preteklosti predajali prometu -, da ministrstvo za okolje in prostor izda odločbo o poskusnem obratovanju po prej omenjenima opravljenima pregledoma. Dars je ministrstvu 1. julija posredoval vso zahtevano dokumentacijo, odločbo pa prejel ta petek. "Ob tem poudarjamo, da se v zamiku teh dveh dni ni nič spremenilo, kar ne bi bilo ugotovljeno na tehničnem pregledu 19. junija in v okviru komisijskega pregleda s stališča prometne varnosti in sprostitve prometa po avtocestnem odseku Šentvid - Koseze," so navedli v Darsu in dodali, da so "pomanjkljivosti, ki niso bile take, da bi komisiji preprečevale prižig zelene luči za odprtje odseka" v odpravljanju.

Angleži že v Sloveniji
Predstavniki angleškega podjetja Ceramicoat, ki je kot podizvajalec postavilo protipožarno zaščito v v torek odprtem predoru Šentvid na avtocestnem odseku Šentvid - Koseze, so medtem prispeli v Slovenijo, so pojasnili v gradbenem podjetju SCT. V nekaj dneh naj bi pregledali protipožarno zaščito ter pri tem ocenili, zakaj je prišlo do odmevnega odpadanja manjšega dela tega ometa, in pripravili poročilo.

Če se bo izkazalo, da očitane pomanjkljivosti vplivajo na zagotavljanje normalne varnosti prometa in njenih udeležencev, bo seveda od upravljalca zahtevalo, da se predor do odprave teh pomanjkljivosti izključi iz prometa.

Iz odgovora ministrstva na poizvedbo MMC-ja
Predor brez uporabnega dovoljenja