Foto:
Foto:
Janez Janša, predsednik SDS-a
Zmago Jelinčič, predsednik SNS-a
Andrej Bajuk, predsednik NSi-ja

Rop je v odgovoru na vprašanje Janeza Janše (SDS) o Alpini poudaril, da je ministrstvoma za gospodarstvo in delo naložil, naj storita vse, da se čim več delovnih mest ohrani, z vodstvom Alpine pa so opravili tudi več pogovorov.

Vlada za ohranitev čim več delovnih mest v Alpini
Rop je dejal, da en pogovor tako poteka tudi danes, in "kot so me obvestili, so položaj trenutno rešili tako, da zaposleni 1. novembra ne bodo dobili odpovedi zaposlitve". Pregledali bodo vse programe zaposlovanja Alpininih delavcev, možnost sofinanciranja teh zaposlitev in tudi možnost pridobitve novih proizvodnih programov, saj želi vlada v tem primeru zadržati čim več delovnih mest in ohraniti Alpino kot uspešno konkurenčno mednarodno podjetje. Podobno se je vlada v preteklem obdobju lotila pomoči v primeru Mure.

Janša je v vprašanju Ropu sicer poudaril, da gre v primeru tovarne Alpina na Colu nad Ajdovščino večinoma za starejše ljudi, kar pomeni velik problem za to območje, saj je novo zaposlitev zanje težko najti. Po njegovih besedah to ni redek pojav, saj se podobno dogaja povsod po Sloveniji, vendar je Alpina v zadnjih letih dosegala lepe uspehe.

Po odgovoru predsednika vlade pa je Janša v dopolnilnem vprašanju dejal, da gre za klasične obljube, kot smo jih v podobnih primerih slišali že precej, zato ga je zanimalo, ali se bo Rop tudi sam angažiral v tem primeru in mogoče obiskal Alpino ter zaposlenim in vodstvu pojasnil, kako naj se znajdejo. Predsednik vlade je ob tem spet zagotovil, da bo vlada storila vse, da ohrani in zaščiti delovna mesta, po možnosti pa tudi odpre nova.

Rop o problematiki prevzemov
Na predsednika vlade je sicer prvi vprašanje naslovil opozicijski poslanec Zmago Jelinčič (SNS). Njegovo vprašanje se je nanašalo na problematiko tujih prevzemov slovenskih podjetij. Konkretno ga je zanimalo, ali je premier seznanjen z nekaterimi žgočimi dogajanji v slovenskem gospodarskem prostoru in kaj namerava vlada ukreniti. Tako naj bi po Jelinčičevih navedbah hrvaška družba Lura želela od Kapitalske družbe (Kad), Slovenske odškodninske družbe (Sod) in Slovenske razvojne družbe (Srd) odkupiti 13-odstotni lastniški delež v Ljubljanskih mlekarnah, torej delež, nad katerim ima nadzor država.

Predsednik vlade Anton Rop je odgovoril, da ni seznanjen s posameznimi postopki v omenjenem primeru. Po njegovih informacijah neposrednih pogovorov med Kadom in družbo Lura ni bilo oziroma postopki za zdaj ne potekajo. Naša zakonodaja je evropska, zato Rop ne more izključiti, da ne bi prišlo do poskusov prevzemanja in nakupov na trgu kapitala. "Če se bo do to zgodilo, bodo vse pristojne inštitucije opravile tiste naloge, ki jo imajo," je še dejal. V okviru odgovora opozicijskemu poslancu pa je še omenil, da vlada pripravlja novelo zakona o prevzemih. Zakon bo prilagojen standardom Evropske unije. Sicer pa naj bi v zakon vnesli rešitve, s katerimi bodo prevzeme še dodatno zaostrili .

Premier o problematiki obrtniškega sklada
Andrej Bajuk (NSi) je na predsednika vlade naslovil vprašanje v zvezi z obrtniškim skladom. Bajuk je poudaril, da država kljub obljubam svojega dolga do 20.000 obrtnikov, ki pričakujejo izplačilo pokojnin iz sklada, še ni uresničila. Za sanacijo sklada namreč ni nakazala niti tolarja, njen dolg pa je narasel na štiri milijarde tolarjev. Vlada tako skladu onemogoča normalno poslovanje in poviševanje pokojnin ter mu povzroča insolventnost. Poleg tega pa skladu, ki umira na obroke, očita, da ima premajhne rezervacije, zaradi težav pa se zavarovanci iz sklada izpisujejo. Zato je Bajuka zanimalo, zakaj vlada ni izpolnila obljub izpred leta dni.

Predsednik vlade je zavrnil očitke, da vlada na tem področju ni storila še ničesar, saj je poleg nekaterih sklepov, na podlagi katerih naj bi dolgoročno sanirali sklad, vodila tudi številne druge dejavnosti, za katere pa sklad ni imel posluha. Tako so v želji dolgoročne sanacije sklada izvedli skrbni pregled poslovanja, ki je pokazal, da ima sklad prenizke rezervacije, ki bi mu omogočale normalno poslovanje. Za uspešno delovanje sklada ne bodo zadostovale kratkoročne rešitve, temveč je treba sklad sanirati dolgoročno, je pojasnil Rop. Tako je ministrstvo za finance pripravilo predlog, po katerem bi Kad zagotovil dolgoročne rezervacije, vendar pa se sklad s takšno rešitvijo ni strinjal, saj bi Kad tedaj s skladom tudi
upravljal.

Na Bajukovo dopolnilno vprašanje v zvezi z izvajanjem zakonskih določil pa je Rop odgovoril, da izvajanje zakona nikoli ni bilo vprašanje, vendar je vnovič poudaril, da je problematiko sklada treba rešiti dolgoročno, kar pa brez soglasja sklada ne bo mogoče. Bajuk z odgovorom ni bil zadovoljen, zato je na podlagi drugega odstavka 246. člena poslovnika zahteval, da državni zbor o odgovoru predsednika vlade opravi razpravo. Državni zbor bo o njegovem predlogu odločal v okviru glasovanj o današnjih zadevah, predvidoma nekaj čez 18. uro.