Spremljanje implementacije izhodne strategije je zelo pomembna za uspešnost vlade, je dejal njen predsednik. Foto: MMC RTV SLO
Spremljanje implementacije izhodne strategije je zelo pomembna za uspešnost vlade, je dejal njen predsednik. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bo reforme spremljala na semaforju reform

Po besedah premierja Boruta Pahorja je zdaj na vrsti čimprejšnja implementacija, ki jo bo vlada spremljala prek "semaforja reform." Ta bo dajal jasno predstavo o tem, na katerih področjih vlada napreduje in na katerih ne. "Na semaforju bomo pokazali, katere cilje želimo doseči in jih pomikali od osnutka do predloga zakona, od obravnave na vladi in v parlamentu do sprejetja, ter pokazali, kakšna je implementacija." Spremljanje implementacije je namreč zelo pomembna za uspešnost vlade, je dejal njen predsednik. Semafor bo do konca februarja lahko videla tudi javnost.

Vlada pri sprejemanju ukrepov ne bo pozabila na socialni dialog, a soglasja v večini primerov ni pričakovati, je dejal premier. Pričakuje večinsko stališče, "soglasja pa ne bomo dosegli". "Nauk tega je, da se je treba usklajevati, a do neke mere. Od te meje dalje pa mora vlada prevzeti odgovornost za odločitve."

Ministri se morajo usklajevati, a do meje, do katere je to smiselno
Pahor je podobne besede namenil tudi koalicijskim partnerjem, saj imajo po njegovem mnenju ministri dolžnost, da se usklajujejo - do meje, do katere bosta s pristojnim ministrom ali ministrico menila, da je to še smiselno. Nato pa bo vlada sprejela odločitve. Ob tem je premier spomnil na pripravo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je trajala deset mesecev, zdaj pa je pripravljen na vladno obravnavo.

Slovenija je po Pahorjevih besedah v odločilnem času in sam bo zato veliko pozornost namenjal temu, da se pripravljeni zakoni čim prej obravnavajo v DZ-ju oziroma na vladi. Ob tem je premier napovedal še organizacijo posebnih dnevnih konferenc, na katerih bodo razpravljali o aktualnih temah. Za nekatere so teme že določene, to so investicije, inovacije in zmanjševanje javne porabe.

Vlada bo reforme spremljala na semaforju reform