Odborniki so zavrnili predlog SNS-a za preoblikovanje Vzajemne. Foto: RTV SLO
Odborniki so zavrnili predlog SNS-a za preoblikovanje Vzajemne. Foto: RTV SLO
Preoblikovanje Vzajemne

Člani odbora so sklenili, da bodo za petkovo sejo dopolnili predlog ministrstva za zdravje, vanj pa ne bodo vključili nobenega izmed členov, ki jih je predlagal SNS. Tako bo obveljal predlog, ki pri preoblikovanju predvideva ohranitev deleža ustanovitelja, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ter 75 % kvorum za sklepčnost skupščine in 90 % podporo članov za potrditev preoblikovanja.

Po predlogu SNS-a bi Vzajemna postala delniška družba, delničarji pa bi postali vsi člani zavarovalnice na dan vpisa v sodni register. Zmago Jelinčič je pojasnil, da njihov predlog temelji na določbah zakona o zavarovalništvu, in da SNS nasprotuje vladnemu zakonu, ki predstavlja "podržavljanje premoženja zavarovalnice".

Odbor za zdravstvo je na zasedanju podprl predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov in ga skupaj z nekaterimi manjšimi dopolnili poslal v obravnavo v državni zbor.

Vlada je že konec aprila oblikovala predlog zakona o pogojih za preoblikovanje Vzajemne, ki je DZ po nujnem postopku tudi potrdil.

Predlagatelji navajajo, da predlog določa samo pogoje za preoblikovanje v delniško družbo in oddelitev delov premoženja ter pravice ustanovitelja in zavarovancev ob morebitnem preoblikovanju. Vzajemna izpostavlja, da je v zakonu veliko nejasnosti in da je 90-odstotna večina za preoblikovanje v delniško družbo odločno previsoka. Če bo do preoblikovanja prišlo, bo morala Vzajemna odplačati ustanovitelja, ZZZS, s čimer pa se v zdravstveni zavarovalnici ne strinjajo.

V evropskih državah je več kot 5.000 vzajemnih zavarovalnic s preko 271 milijardami evrov letno vplačanih premij. Kakršno koli preoblikovanje, ki bi bilo v nasprotju z vzajemnim značajem, bi bilo v nasprotju z javnim interesom, je v obrazložitvi takrat zapisala vlada.

Preoblikovanje Vzajemne