Zavarovalnice morajo rezervacije izplačati v skladu z zakonodajo, ki ureja dopolnilna zdravstvena zavarovanja. Foto: RTV SLO
Zavarovalnice morajo rezervacije izplačati v skladu z zakonodajo, ki ureja dopolnilna zdravstvena zavarovanja. Foto: RTV SLO

Vzajemna naj bi med 180.000 upravičencev razdelila 67 milijonov evrov, posamezni upravičenci pa naj bi prejeli od 7 do 800 evrov, odvisno od trajanja zavarovanja.

Vzajemna zavarovancem, ki so zavarovanje sklenili leta 2000 ali pozneje, ponuja, da jim rezervacije izplača na tekoči račun ali pa možnost, da del izplačila namenijo za sklenitev novega zavarovanja, "nadomestila". Če zavarovanci Vzajemne o svojih željah ne bodo obvestili, jih bo ta o načinu izplačila obvestila pozneje. Drugi dve zdravstveni zavarovalnici, Adriatic Slovenica in Triglav, sta rezervacije že izplačali.

ZPS: Vrnitev rezervacij je zakonska dolžnost zavarovalnic
Zveza potrošnikov Slovenije pa zavarovance opozarja, da so zavarovalnice dolžne rezervacije izplačati v gotovini, saj vrnitev določa spremenjeni zakon o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. Menijo, da mora zavarovalnica rezervacije vrniti tudi tistim zavarovancem, ki na poziv zavarovalnice Vzajemna ne bodo odgovorili. Zveza potrošnikov Slovenije se bo obrnila tudi na Agencijo za zavarovalni nadzor in jo pozvala naj preveri zakonitost ponudbe nadstandardnega zavarovanja, ki bi se pokrilo s pobotom sredstev iz rezervacij.