Danes v spomin na dogodke pred 80 leti, ko so v plinskih komorah taborišča Auschwitz-Birkenau ugasnila življenja 4300 sintskih in romskih otrok, žensk in moških, Evropa zaznamuje mednarodni dan spomina na žrtve genocida nad Romi in Sinti. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik
Danes v spomin na dogodke pred 80 leti, ko so v plinskih komorah taborišča Auschwitz-Birkenau ugasnila življenja 4300 sintskih in romskih otrok, žensk in moških, Evropa zaznamuje mednarodni dan spomina na žrtve genocida nad Romi in Sinti. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik

Evropski parlament je 2. avgust leta 2015 razglasil za vsakoletni evropski dan spomina na žrtve holokavsta nad Romi, in sicer v spomin na 500.000 Rominj in Romov, kar predstavlja najmanj četrtino vsega takratnega romskega prebivalstva, umorjenih v Evropi, ki so jo zasedli nacisti.

V Sloveniji smo mednarodni dan spomina v torek zaznamovali v Mariboru, v četrtek pa v Murski Soboti, kjer se je spominske slovesnosti udeležil tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

Kot so na omrežju X zapisali v pisarni zagovornika, je Lobnik za Radio Romic spomnil, da je takratna evropska družba dopustila, da je zlo našlo opravičilo za usmrtitev več kot šest milijonov ljudi zaradi njihovih osebnih okoliščin, med njimi številnih Romov in Sintov.

"Zgodovinska odgovornost in spomin nam nalagata, da tudi danes prepoznamo, kdaj kot družba začnemo zgoščevati predsodke proti posameznim manjšinam," je za radio poudaril Lobnik. Dodal je še, da moramo gojiti kulturo spoštovanja različnosti namesto stereotipiziranja na podlagi osebnih okoliščin.

Spominska slovesnost v Murski Soboti. Foto: Zagovornik načela enakosti/Omrežje X
Spominska slovesnost v Murski Soboti. Foto: Zagovornik načela enakosti/Omrežje X

Radio Romic je sicer prvi romski radio v Sloveniji, ki skrbi za izobraževanje in informiranje tako romske kot neromske populacije ter se zavzema za ohranitev jezika in kulture romske skupnosti, navajajo na svoji spletni strani.

Na torkovem dogodku pred mariborsko sinagogo pa je predsednik Zveze Romov Slovenije Jožko Horvat - Muc poudaril, da je spomin na žalostne dogodke izpred osmih desetletij še posebej pomemben zaradi različnih ekstremizmov v Evropi in tudi Sloveniji, ki terjajo politično in družbeno pozornost.

"Njihova življenja so ugasnila, njihova kultura je bila zatrta"

Na tragične dogodke je v poslanici spomnila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je v skupni izjavi s podpredsednico Evropske komisije za vrednote in preglednost Vero Jourovo in komisarko za enakost Heleno Dalli poudarila, da je bilo med holokavstom v taboriščih, na poljih in v neoznačenih jarkih sistematično umorjenih več kot pol milijona Romov.

"Njihova življenja so ugasnila, njihova kultura je bila zatrta, njihove zgodbe pa utišane. Naša dolžnost je zagotoviti, da njihovih zgodb ne pozabimo in da spoštujemo njihovo zapuščino s tem, da se borimo za pravičnost in enakost vseh manjšin, ki so žrtve rasne diskriminacije," so poudarile.

Ob tem so dodale, da se s spominjanjem ponovno zavezujemo, da se bomo zavzemali za svet, v katerem se spoštujeta človekovo dostojanstvo in raznolikost ter v katerem ni prostora za sovraštvo.

Evropska komisija in države članice EU-ja so se zavezale, da se bodo bojevale proti anticiganizmu, diskriminaciji Romov in predsodkom do njih, kar je bilo temeljni vzrok evropskega genocida nad Romi. To je osrednji cilj strateškega okvira EU-ja za Rome za obdobje 2020–2030 pri uresničevanju enakosti, vključevanja in udeležbe Romov na evropski in nacionalni ravni.

Evropska komisija namerava letos v sklopu programa Državljani, enakost, pravice in vrednote zagotoviti več kot 14 milijonov evrov za podporo projektom evropskega zgodovinskega spomina. Prednostno bodo obravnavani projekti, namenjeni krepitvi spomina na žrtve holokavsta, izobraževanju in raziskavam v zvezi s holokavstom ali boju proti zanikanju in izkrivljanju holokavsta.