Vlada je med drugim za članico stalnega arbitražnega sodišča v Haagu predlagala Mirjam Škrk. Foto: BoBo
Vlada je med drugim za članico stalnega arbitražnega sodišča v Haagu predlagala Mirjam Škrk. Foto: BoBo
26.000 upokojencem vračilo pokojnin

"S tem vlada popravlja neustavno in diskriminatorno odločitev prejšnje vlade in koalicije," je po seji vlade dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Po predlaganem zakonu bo vračilo odvzetega deleža pokojnin izplačano v dveh obrokih. 20 odstotkov bo povrnjenih letos junija, 80 pa maja prihodnje leto. Pri povračilu bodo vsi upokojenci obravnavani enako, celoten zakon pa bo državo obremenil za 28,5 milijona evrov.

Sicer pa je vlada na današnji seji opravila več kadrovskih menjav. Tako sta državna sekretarja v kabinetu predsednika vlade postala Matija Sevšek in Jože Sironič. Sevška bo tako na Uradu vlade za komuniciranje kot v. d. direktorja zamenjal Boštjan Lajovic.

Vlada je razrešila tudi vršilca dolžnosti generalnega direktorja Davčne uprave RS Tomaža Peršeta, ki ga bo nadomestila Jana Ahčin, razrešenega direktorja Arhiva Republike Slovenije Jožeta Dežmana bo nadomestil Bojan Cvelfar. Vlada je zamenjala tudi generalno direktorico Direktorata za kulturno dediščino; Damjano Pečnik bo tako nasledila Špela Spanžel. Na položaju generalnega direktorja direktorata za srednje in višje šole ter izobraževanje odraslih je Elvira Šušmelj zamenjala Jurija Šinka.

Ministri in predsednica vlade pa so sprejeli tudi mnenje, da je Mirjam Škrk primerna kandidatka za članico stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Gre za strokovno uveljavljeno kandidatko, ki je tako doma kot v tujini znana kot vrhunska pravna strokovnjakinja, ki je opravljala številne ugledne funkcije, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Prezadolženost podjetij pa bo vlada reševala z zakonom o sistemski razdolžitvi. Vlada se je danes seznanila z izhodišči zanj in ministru za pravosodje naložila, naj pripravi predlog zakona. Med drugim bo z zakonom mogoča konverzija terjatev v lastništvo še pred začetkom insolvenčnih postopkov. Vlada tako namerava povečati možnosti aktivnega delovanja upnikov v postopku razdolževanja insolventnih dolžnikov.

26.000 upokojencem vračilo pokojnin