Stanovnik je v govoru poudaril pomen NOB-ja v Sloveniji med II. svetovno vojno. Foto: RTV Slo
Stanovnik je v govoru poudaril pomen NOB-ja v Sloveniji med II. svetovno vojno. Foto: RTV Slo
Praporščaki NOB-ja in častna straža SV-ja
Proslave so se udeležili številni nekdanji borci. Foto: RTV Slo
Najvztrajnejši pohodniki so se na 35-kilometrsko pot odpravili že navsezgodaj. Foto: RTV Slo
Množica na proslavi na Kongresnem trgu. Foto: RTV Slo

Slavnostni govornik na osrednji prireditvi na Kongresnem trgu predsednik Zveze združenj borcev NOB-ja Janez Stanovnik je opozoril, da so se iz borbe rodile osnovne vrednote, na katerih je zgrajen naš vsakdan.


Oglejte si fotozgodbo s prireditve.
O obeležitvi obletnice konca vojne po svetu pa si preberite tukaj.

Stanovnik je mlade opozoril, da je praznovanje konca vojne potrebno ohraniti, saj je zmaga nad nacifašizmom določila tok moderne zgodovine. To ni bila samo zmaga orožja, ampak predvsem zmaga volje, ideje in civilizacije nad silami barbarstva, je dejal ter opozoril na 27.000 slovenskih partizanov in prav toliko civilistov, ki so v vojni izgubili življenja.

In iz te borbe so se rodile vsakdanje vrednote, je nadaljeval Stanovnik in dodal, da "se sta se iz grozot vojne rodili zavest in volja - vojne nikdar več!"

Zbrane je nagovorila tudi ljubljanska županja Danica Simšič, ki je dejala, da smo ponosni na vse, ki so dali svoja življenja za svobodo mesta. Poudarila je, da svoboda ni nekaj samumevnega, ampak se je potrebno zanjo vedno boriti ter spoštovati vrednote protifašizma in protinacizma.

Pohod okoli okupirane Ljubljane
Že zjutraj pa je potekal tradicionalni pohod po poti "ob žici" v spomin na osvoboditev Ljubljane izpod okupatorskega jarma. Najbolj zagnani so se na 35 kilometrov dolgo progo odpravili že navsezgodaj zjutraj.

Pot, nekoč znana kot pot spominov in tovarištva, ponazarja zeleni prstan okoli
glavnega mesta države in spominja na medvojno okupirano Ljubljano, ki je obdana z bodečo žico.

Istočasno je na poti okoli Ljubljane potekal tudi tradicionalni tek trojk. Tekmovalci so se merili na 28- in 12-kilometrski preizkušnji, med udeleženci pa je bil tudi tokrat Zvone Majcen, ki ni manjkal niti na eni od dozdajšnjih 49 prireditev.

Osrednji mestni praznik v ponedeljek
Osrednji mestni praznik, 9. maj oziroma dan miru, bodo v Ljubljani v ponedeljek zaznamovali s slovesno sejo mestnega sveta. Takrat bodo nagrajencem izročili nagrade, plakete in spominska priznanja mesta Ljubljana, razglasili pa bodo tudi častna občana.

Proslava ob 60. obletnici konca 2. svetovne vojne
Osrednja državna proslava ob 60. obletnici konca II. svetovne vojne bo sicer v ponedeljek ob 20. uri v Cankarjev domu v Ljubljani. Slavnostni govornik bo predsednik vlade Janez Janša. Še pred tem se bo ob 19. uri v slovenskem parlamentu v veliki razpravni dvorani na slavnostni seji sestal državni zbor. Slavnostni govornik bo najstarejši poslanec in podpredsednik državnega zbora Vasja Klavora.

Ljubljana med 2. svetovno vojno
Italijanski okupator je Ljubljano zavzel 11. aprila 1941. Italijani so februarja 1942 mesto ogradili s 34 kilometrov dolgim žičnim obročem, ponoči razsvetljenim z žarometi, varovanim z 69 bunkerji, z redkimi prehodi, na katerih je bilo treba predložiti posebno legitimacijo. V Ljubljano so 9. maja 1945 vkorakale enote 29. divizije in 7. korpusa slovenske partizanske vojske, že ob 5. uri zjutraj sta sirena na glavnem kolodvoru in velika zastava na ljubljanskem gradu oznanili, da je konec štiriletne okupacije, kasneje pa se je prvič oglasila tudi kukavica radia Svobodna Ljubljana.