Incident se je zgodil na zabavi, ki je sledila uradnemu delu maturantskega plesa bežigrajskih maturantov (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay
Incident se je zgodil na zabavi, ki je sledila uradnemu delu maturantskega plesa bežigrajskih maturantov (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

Videoposnetki, ki prikazujejo profesorja med uživanjem kokaina v skupnih straniščnih prostorih, so po spletu zakrožili kmalu po petkovi zabavi. Ravnateljica ljubljanske gimnazije Alenka Budihna je bila s situacijo seznanjena v ponedeljek. "Na dogajanje so me opozorili predvsem razredniki četrtih letnikov," je za spletni portal 24 ur pojasnila ravnateljica in dodala, da se je incident zgodil na zabavi dijakov, ki je sledila uradnemu delu maturantskega plesa, ki ga je na Gospodarskem razstavišču organizirala šola.

Ravnateljica je profesorja po tem, ko je bila obveščena o njegovem neprimernem obnašanju, v ponedeljek nemudoma poklicala na zagovor. "Profesor je nato odpoved podal sam in od torka ne poučuje več na naši gimnaziji," je pojasnila Budihna. Po poročanju medijev je bil zdaj že nekdanji profesor od oktobra lani zaposlen kot naravni govorec tujega jezika.

Ravnateljica je povedala tudi, da je že govorila tako s predstavniki dijakov četrtega letnika kot tudi s predstavnikom staršev, jim predstavila položaj in jih seznanila z odpovedjo profesorja. "Strinjali so se, da smo v primeru postopali korektno," je dejala ravnateljica, ki je preostale starše o dogodku obvestila prek elektronske pošte.

Po poročanju medijev so na Policijski upravi Ljubljana sicer potrdili, da so z zadevo seznanjeni, a za zdaj še niso prejeli nobene prijave.

SDS zahteva sklic nujne seje

Zaradi incidenta stranka SDS zahteva sklic nujne seje odbora DZ-ja za izobraževanje, znanost in mladino, z namenom, da se zaščiti dobro ime in ugled učiteljskega poklica. Razprava bo v pomoč pri pripravi smernic prihodnjega delovanja slovenskega šolskega sistema in zagotovil, da učiteljski poklic "(p)ostane cenjen", so zapisali v sporočilu za javnost.

"Učitelj je javni uslužbenec, ki ga veže kodeks javnih uslužbencev, in je hkrati vzgojitelj," so zapisali in dodali, da učitelj vzgaja s svojim zgledom v službenem ali prostem času. "Vsak učitelj je učitelj 24 ur na dan. Učitelj je vzornik svojim učencem dijakom, študentom," so zapisali. Poklic učitelja po njihovem mnenju poleg zahtev strokovnosti in etičnosti prinaša tudi odgovornost.

Odboru za izobraževanje predlagajo, da po končani razpravi sprejme sklep, s katerim bo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije pozval, naj pripravita kratkoročne in dolgoročne ukrepe za zaščito dobrega imena in ugleda učiteljskega poklica. Z njimi naj odbor seznanita v 30 dneh.