Programski svet se glede predloga statuta na prejšnji seji ni mogel zediniti. Foto: RTV SLO
Programski svet se glede predloga statuta na prejšnji seji ni mogel zediniti. Foto: RTV SLO
Jože Možina, Anton Guzej, Vinko Vasle
Generalni direktor (Anton Guzej na sliki v sredini) bo po novem statutu vodilni delavec, ki bo združeval poslovno in programsko funkcijo RTV-ja. Foto: RTV SLO
Programski svet
Potekala je tudi obravnava vsebin razvedrilnih oddaj z gledanostjo. Foto: RTV SLO

Nadzorniki bodo tako lahko o njem glasovali že v četrtek. Statut je dobil 19 glasov podpore, dva svetnika pa nista glasovala. Programski svet ima sicer 21 članov. Po trditvah vodstva so pri pripravi statuta upoštevali številne predloge, ki so jih prejeli po prejšnji seji svetnikov. Tako je zdaj določeno, da programski svet ne sme posegati v posamezne dele programa pred objavo in nasploh sprejemati odločitev in stališč, ki so povezana z objavo delov programa.

Urejene so temeljne pravice delavcev RTV, besedilo pa določa, da so uredniki, novinarji in drugi programski ustvarjalci v okviru programske zasnove in stanovskega kodeksa pri delu neodvisni in samostojni. Svetniki so razpravljali še o načrtu razvedrilnega programu in ga tudi potrdili. Analizirali so vsebino razvedrilnih oddaj z gledanostjo, kar se tiče TV-oddaj, pri Radiu pa so se zavzeli za dvig ravni razvedrilnih oddaj.

Nov statut uvaja institut varuha pravic gledalcev in poslušalcev, ki bo branil tako avtonomnost novinarjev kot tudi interese in pravice gledalcev in poslušalcev. Sprejemal bo tudi njihove pripombe in nanje odgovarjal. Izvoli ga programski svet v šestih mesecih po uveljavitvi statuta in v istem roku sprejme tudi pravilnik o delovanju tega instituta.

Novih pet organizacijskih enot
Nova organiziranost RTV Slovenija predvideva pet programsko-produkcijskih enot, in sicer Televizijo Slovenija (in znotraj nje organizacijsko enoto TV-produkcija), Radio Slovenija (in znotraj nje organizacijski enoti Radijska produkcija in Glasbena produkcija), Regionalni RTV-center Koper - Centro Regionale RTV Koper - Capodistria, Regionalni RTV-center Maribor s studiem za madžarski program v Lendavi in Multimedijski center.

Programski svet je na tokratni seji imenoval tudi devetčlanski programski odbor za problematiko programskih vsebin za invalide v programih RTV.

Prenehanje mandatov
Predvideno je, da z dnem uveljavitve statuta prenehajo mandati predstojnikom notranjih organizacijskih enot, tako direktorjema regionalnih centrov v Kopru in Mariboru ter vodjem organizacijskih enot Oddajniki in zveze, Radijska produkcija, Televizijska produkcija in Glasbena produkcija. Z dnem uveljavtitve statuta bodo prenehali tudi mandati dosedanjim pomočnikom generalnega direktorja.

Razprava o programskih standardih
Programske standarde tudi tokrat niso obravnavali in so si jih pustili za naslednjo sejo. Standardi, ki nastajajo že dlje časa in prinašajo nekatere novosti, so povzročili nemalo razprav. Med določili je namreč tudi izogibanje prikazovanja nedemokratičnih in totalitarnih političnih sistemov, družb in držav v dopadljivi luči, za kar nekateri svetniki menijo, da je nesmiselno (takšna rešitev naj bi bila upoštevana že v drugih določbah) in lahko različno interpretirano. Drugi so podprli predlog, da bi k temu dodali še organizacije, kot sta Udba ali Ozna.

Končno besedo imajo nadzorniki
Nadzorni svet je sicer sprejel osnutek statuta 31. avgusta, programski svet pa je imel 30 dni po prejemu besedila čas, da sprejme odločitev glede soglasja k temu. Če tega ne bi storil v roku, bi lahko nadzorni svet RTV-ja odločil brez njegovega soglasja.