V obdobju od januarja do konca julija presežek odhodkov nad prihodki znaša 918,6 milijona evrov oziroma več kot 90 odstotkov načrtovanega letnega primanjkljaja. Foto: BoBo
V obdobju od januarja do konca julija presežek odhodkov nad prihodki znaša 918,6 milijona evrov oziroma več kot 90 odstotkov načrtovanega letnega primanjkljaja. Foto: BoBo

Najnovejši podatki ministrstva za finance o realizaciji državnega proračuna kažejo, da se je v sedmih mesecih nateklo 4,7 milijarde evrov, medtem ko je bilo odhodkov za 5,6 milijarde evrov. V tem obdobju presežek odhodkov nad prihodki tako znaša že 918,6 milijona evrov. Julijski primanjkljaj sta povzročili izplačilo letnega dodatka upokojencem in vračilo dohodnine.

Ker letošnji proračun predvideva primanjkljaj malo več kot milijardo evrov, to pomeni, da primanjkljaj do konca julija predstavlja že več kot 90 odstotkov načrtovanega letnega primanjkljaja. V celotnem letu 2013 je primanjkljaj znašal dobrih 1,5 milijarde evrov.

3,7 milijarde od davkov
Davčni prihodki so v prvih sedmih mesecih dosegli 3,7 milijarde evrov. Od tega se je domačih davkov na blago in storitve, od katerih so najpomembnejši davek na dodano vrednost in trošarine, nabralo za 2,9 milijarde evrov. Od davkov na dohodek in dobiček, kot sta dohodnina in davek od prihodka pravnih oseb, se je v proračun v sedmih mesecih steklo 695 milijonov evrov.

Nedavčni prihodki, kjer je najpomembnejša postavka dohodki od dividend in preostalega premoženja, pa so v tem obdobju k celotnim proračunskim prihodkom prispevali 528 milijonov evrov.

Iz Bruslja do zdaj slabe pol milijarde evrov
Iz skupnega evropskega proračuna se je v slovensko državno blagajno v obdobju od januarja do julija nateklo skupaj 436 milijonov evrov. V skladu z rebalansom pa naj bi se iz evropskega v slovenski proračun letos vrnilo skoraj 1,2 milijarde evrov, potem ko se je lani skoraj 934 milijonov evrov.

Najpomembnejši tekoči transferji
Med odhodki so najpomembnejši tekoči transferji, ki so bili julija za 64 milijonov evrov višji kot junija. To je v skladu s pričakovanji, pojasnjujejo na finančnem ministrstvu.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je julija nakazal letni dodatek upokojencem 85,6 milijona evrov, to pa je povečalo transfer v pokojninsko blagajno. Poleg tega je država izvršila povračilo preveč vplačane dohodnine. V sedmih mesecih skupaj so tekoči transferji iz proračuna znašali skupaj 3,2 milijarde evrov.

940 milijonov za obresti
Veliko proračunsko breme po več letih rasti javnega dolga predstavljajo tudi obresti. Te so se julija tako kot že mesec prej sicer zmanjšale, v prvih sedmih mesecih pa je država zanje odštela skupaj 669 milijonov evrov. V celotnem letu naj bi skupna odplačila obresti znašala skoraj 940 milijonov evrov.