Poslanci sporazum razumejo na več načinov, saj Anderlič (LDS) meni, da je naravnan predvolilno in ne razvojno, čemur nasaprotuje Testen (NSi), ki je prepričan, da gre za razvojno naravnan dokument. Foto: RTV SLO
Poslanci sporazum razumejo na več načinov, saj Anderlič (LDS) meni, da je naravnan predvolilno in ne razvojno, čemur nasaprotuje Testen (NSi), ki je prepričan, da gre za razvojno naravnan dokument. Foto: RTV SLO
Odzivi ekonomistov na proračun
DZ sprejemal dopolnila proračuna

Proračun za leto 2008, ko bo primanjkljaj znašal 125,4 milijona evrov, je podprlo 46 poslancev, proti jih je bilo 12, za leto 2009, pa ga je podprlo 44 poslancev, 13 pa jih je bilo proti. Zatem so poslanci sprejeli tudi predlog zakona o izvrševanju proračuna za prihodnji dve leti ter tri odloke o načrtu prodaje državnega premoženja.

Leta 2009 naj bi se proračunski prihodki zvišali na 8,99 milijarde evrov, odhodki pa na 9,11 milijarde evrov. S tem vlada načrtuje znižanje proračunskega primanjkljaja na 125,4 milijona evrov, kar je 0,3 odstotka BDP.

Poslanec SDS-a Srečko Hvauc je menil, da je proračun dober, ker je v obeh prihodnjih dveh letih načrtovana rast proračunskih odhodkov nižja od rasti prihodkov. Po njegovem mnenju je proračun naravnan varčevalno in protiinflacijsko.

LDS: Predlog je predvolilen in ne razvojen
Poslanec LDS-a Tone Anderlič predloga proračuna ni podprl, ker meni, da je naravnan predvolilno in ne razvojno. Predlogu očita slabost v delu, ki se nanaša na Slovensko vojsko, saj se sredstva za vojake znižujejo, sredstva za nabavo pa zvišujejo.

Tudi Milan Petek (LDS) je pred končnim glasovanjem koaliciji očital, da ne posluša opozicije, ki je zahtevala takojšnjo odpravo davka na izplačane plače, in opozarja, da je zadolževanje in financiranje gradnje avtocest generator inflacije. Menil je, da bi bilo treba več sredstev pnameniti tehnološkemu razvoju.

DeSUS bo podprl slab predlog
Franc Žnidaršič (DeSUS) je kot koalicijski partner predlog podprl, čeprav po njegovem mnenju ni najboljši. Menil je, da je slab z vidika zdravstva in sociale, saj je na račun transferov prerazporejenih 25 milijonov evrov.

Več denarja za avtoceste
Poslanci so sicer podprli 36 dopolnil, od katerih se jih 33 nanaša na Direkcijo RS-a za ceste, ki bo tako dobila 4,2 milijona evrov več sredstev za vzdrževanje in gradnjo državnih avtocest.

Dodatna sredstva bo prejel tudi Urad za varstvo konkurence, ki naj bi 100.000 dodatnih evrov porabil predvsem za povečanje števila zaposlenih. To dopolnilo opozicije je podprla tudi koalicija, saj naj bi bilo namenjeno boju proti inflaciji. Koalicija meni, da je podpora dopolnilu resen znak trgu, da se od njega pričakuje ustrezna ravnanja.

Znotraj ministrstva za promet bodo porazdelili dva milijona evrov, ki jih bodo namesto za gradnjo avtocest porabili za projekt uvedbe elektronskega cestninjenja. Zaradi afere s svinčeno mivko v otroških peskovnikih so poslanci nekaj sredstev, namenjenih sanaciji plazov, namenili sanaciji neurejenih odlagališč v Mežiški dolini.

Dodatnih 800.000 evrov bo za gradnjo centra za izvajanje prireditev za mladino dobilo ministrstvo za šolstvo, dodatna sredstva pa bo prejel tudi urad za narodnosti.

M. R.

Odzivi ekonomistov na proračun
DZ sprejemal dopolnila proračuna