Največ denarja naj bi bilo namenjenega za področje socialne varnosti in zdravstvenega varstva, sledi področje izobraževanja, kulture in športa, nato pa področje nacionalne varnosti, obrambe in zunanjih zadev. Foto: EPA
Največ denarja naj bi bilo namenjenega za področje socialne varnosti in zdravstvenega varstva, sledi področje izobraževanja, kulture in športa, nato pa področje nacionalne varnosti, obrambe in zunanjih zadev. Foto: EPA
Po besedah ministra za razvoj in evropske zadeve Mitje Gasparija je proračun za prihodnji dve leti "usmerjen k rezultatom", kar pomeni, da se načrtovanje izdatkov neposredno poveže s cilji in dejavnostmi za dosego teh ciljev. Foto: MMC RTV SLO
Med novostmi je omejitev možnosti prerazporejanja pravic porabe, proračunski uporabniki torej proti koncu leta ne bodo mogli več intenzivno trošiti državnega denarja s prerazporejanjem denarja med postavkami. Foto: MMC RTV SLO

Vsebinske razprave poslovnik na tej seji ne predvideva, saj naj bi ta potekala na parlamentarnih odborih v času do 23. oktobra, ko je kot zadnja napovedana seja odbora za finance in monetarno politiko kot matičnega delovnega telesa.

Dopolnjeni predlog najkasneje do 8. novembra
Na osnovi pripomb bo morala vlada najpozneje do 8. novembra pripraviti dopolnjeni predlog proračuna, tako da bi državni zbor lahko po oceni predsednika državnega zbora Pavla Gantarja proračun sprejel na redni novembrski seji.

Vlada je po besedah finančnega ministra Franca Križaniča pripravila protikrizni proračun, ki je še vedno tudi varčevalno naravnan. Proračunski primanjkljaj ostaja na ravni iz leta 2009, in sicer bo v naslednjem letu znašal 1,8 milijarde evrov oziroma pet odstotkov BDP-ja, v letu 2011 pa 1,6 milijarde evrov oziroma 4,1 odstotka BDP-ja.

Sredstva niso več razdeljena po ministrstvih, temveč po 16 razvojnih politikah
Vlada je tokrat proračun pripravila na drugačen način kot doslej, po besedah ministra za razvoj in evropske zadeve Mitje Gasparija je "usmerjen k rezultatom", kar pomeni, da se načrtovanje izdatkov neposredno poveže s cilji in dejavnostmi za dosego teh ciljev. Proračunska sredstva po novem niso več razdeljena po posameznih ministrstvih, temveč po razvojnih politikah, teh pa je 16.

Največ denarja za socialno varnost in zdravstvo
Prihodnje leto bo tako največ denarja namenjenega za področja socialne varnosti in zdravstvenega varstva (2,6 milijarde evrov), izobraževanja, kulture in športa (1,7 milijarde evrov), nacionalne varnosti, obrambe in zunanjih zadev (milijarda evrov), prometa in prometne infrastrukture (830 milijard evrov) ter visokega šolstva, znanosti, tehnologije in informacijske družbe (719 milijonov evrov).

Oba proračuna na poti v državni zbor spremlja predlog zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2010 in 2011, ki daje vladi pooblastila glede možnosti upravljanja državnega proračuna in zadolževanja ter ureja namenske prihodke in odhodke proračuna.

Nič več prerazporejanja denarja med postavkami
Med novostmi je omejitev možnosti prerazporejanja pravic porabe, proračunski uporabniki torej proti koncu leta ne bodo mogli več intenzivno trošiti državnega denarja s prerazporejanjem denarja med postavkami. Poleg tega namerava vlada izboljšati plačila za namenska sredstva, ki se koristijo iz skladov EU-ja.

Strukturne prilagoditve za dolgoročno boljše delovanje gospodarstva
Vlada je tokrat pripravila tudi gradivo z naslovom Strukturne prilagoditve v letih 2010 in 2011, ki bo ob obravnavi v državnem zboru spremljalo predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti.

Strukturne prilagoditve, ki so predvidene na področjih delovanja javnih ustanov, konkurenčnosti, okolijske politike ter socialne politike in zdravstvenega varstva, naj bi po besedah ministra Gasparija omogočile lažji izhod iz krize in dolgoročno boljše delovanje gospodarstva.