V Ljubljani protest proti samotestiranju učencev

Predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović je v svojem govoru pozval k odpravi covidnih ukrepov in zamenjavi oblasti. Nasprotovanje ukrepom, samotestiranju in cepljenju proti covidu-19 je izrazilo tudi več drugih govornikov. Policija je protest ves čas spremljala, na več mestih so protestnikom z blokadami onemogočili dostop do državnega zbora. Kot je poročala TV Slovenija, jih je bilo okoli 1000.

Policija: Zaradi epidemičnih razmer odsvetujemo udeležbo na shodu

"Policija se zaveda pomena javnega izražanja mnenj in stališč o vprašanjih javnega ali skupnega pomena. Zaradi trenutne epidemiološke situacije pa odsvetujemo udeležbo na shodu. Razumeti je treba, da zbiranje ljudi v trenutnih razmerah lahko pomeni tudi dodatno tveganje za zdravje ljudi," je Policijska uprava Ljubljana zapisala v sporočilu za javnost.

Udeležence policisti pozivajo, naj "pravico do mirnega javnega zbiranja in izražanja stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov, ki se nanašajo na zagotavljanje javnega reda in ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa".

"Udeleženci so dolžni vzdrževati medsebojno razdaljo, če to ni mogoče, morajo nositi zaščitno kirurško masko," so opozorili.

V primeru morebitnih izzivanj ali kaznivih dejanj ali prekrškov policija napoveduje, da bo v skladu s svojimi pristojnostmi izvedla vse potrebne ukrepe, udeležence pa tudi poziva, naj ne ovirajo in ogrožajo javnega prometa.

"Ob hujših in množičnih kršitvah javnega reda, nasilju oz. v primerih ogrožanja prometa so policisti dolžni ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda. V takih primerih morajo udeleženci zapustiti prostor, saj je le na ta način mogoče zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost tako udeležencem shoda kot preostalim osebam, ki bi bile naključno na tem območju," so še zapisali na PU-ju Ljubljana.

Zoran Stevanović, vodja stranke Resni.ca. Foto: BoBo
Zoran Stevanović, vodja stranke Resni.ca. Foto: BoBo