Čakalne dobe na mejnih prehodih z našo južno sosedo

Začetek šolskih počitnic in podaljšan konec tedna zaradi praznika državnosti se poznata tudi na cestah. Zato morajo biti vozniki, ki potujejo v katerega od slovenskih turističnih krajev ali na Hrvaško, zelo potrpežljivi.

Zastoji na Dragonji. Foto: Televizija Slovenija
Zastoji na Dragonji. Foto: Televizija Slovenija

Na številnih mejnih prehodih s Hrvaško so bile čez dan čakalne dobe tako pri izstopu iz države kot tudi pri vstopu vanjo. Na Petrini je bilo treba za vstop v državo čakati tudi do tri ure, je poročal Prometnoinformacijski center. Zdaj so se razmere umirile, čakalna doba za izstop iz države je trenutno samo še na Gruškovju.

Kot je za Televizijo Slovenija poročala Sandra Boršič, so bile na Dragonji ob 13. uri čakalne dobe v obe smeri, pri izstopu iz države pa so odprti trije pasovi.

Zgoščen promet je bil čez dan tudi proti drugim turističnim krajem po Sloveniji, in sicer na cesti Lesce–Bled proti Bledu ter na koncu izolske obvoznice v smeri proti Portorožu.

Zapore na cestah

Zaradi prireditev bodo danes na cestah tudi nekatere zapore. Zaradi Jurjevanja je v Črnomlju od 8. ure zjutraj zaprta cesta Črnomelj–Kanižarica, ki bo zaprta do 28. junija do 1. ure. V Ljubljani pa bodo zaradi državne proslave med 16. in 24. uro zaprte Valvasorjeva, Šubičeva, Beethovnova in Tomšičeva ulica ter Erjavčeva cesta.

AMZS: Na potovanje se pripravite

Na Darsu pričakujejo, da bo promet danes povečan predvsem iz avstrijske in italijanske smeri proti slovenskemu in hrvaškemu Primorju ter v nasprotni smeri. V turistični sezoni, to je od 26. junija do 5. septembra, na avtocestah velja omejitev prometa vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, ob sobotah od 8. do 13. ure in ob nedeljah, praznikih ter dela prostih dnevih pa od 8. do 21. ure.

Na AMZS-ju so ljudem pred začetkom poletnih počitnic svetovali, naj se na počitnice pripravijo. Priprava naj vključuje načrtovanje poti, preverjanje aktualnih informacij o ukrepih, povezanih z epidemijo covida-19, in pogojih za vstop v državo, v katero potujejo, ter stanja na cestah. Gneči se je mogoče izogniti z izbiro manj obremenjenih cest in mejnih prehodov, svetujejo.

Običajnim razlogom za povečan promet na naših cestah in mejnih prehodih v poletnih mesecih so se že lani pridružili nadzori na mejnih prehodih v povezavi z epidemijo covida-19. Matic Zupančič z AMZS-ja opozarja, da "zaradi epidemije covida-19 še vedno ostaja poostren nadzor potnikov na mejnih prehodih. Več kot v preteklosti je zdaj 'papirologije', saj številne države poleg potrdil o cepljenju, prebolevnosti ali negativnem izvidu covid testa zahtevajo tudi registracijo prek spletnih obrazcev".