Na Slovenskih železnicah so predstavili, kako bo videti vožnja z vlaki po novem. Foto: BoBo
Na Slovenskih železnicah so predstavili, kako bo videti vožnja z vlaki po novem. Foto: BoBo

Vlada je na dopisni seji uradno z odlokom, ki bo začel veljati v ponedeljek, sprostila izvajanje javnega potniškega prometa. Izvajali se bodo lahko javni linijski prevoz potnikov, posebni linijski prevozi, stalni zunajlinijski prevoz, občasni prevoz, prevoz z žičniškimi napravami, avtotaksiji in javni železniški prevoz v notranjem prometu.

"Izvajalci morajo upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki zagotavljajo ustrezne razmere za varovanje izvajalcev in potnikov. Za zaščito voznikov na avtobusih so predvidene fizične pregrade, ki bodo varovale voznike pred morebitno okužbo. Ker mora biti vsa dodatna oprema, ki se vgradi na vozilo, homologirana in njihova izvedba zahteva določen čas, je predvideno prehodno obdobje, ko bodo potniki vstopali na vozilo samo pri zadnjih vratih avtobusa. V skladu s priporočili NIJZ-ja na avtobusu ne bo potekala prodaja vozovnic. V takšnem primeru mora imeti potnik veljavno vozovnico pred vstopom na vozilo in se šteje, da je sklenil prevozno pogodbo v skladu z zakonom, ki ureja prevozne pogodbe in uredbo, ki ureja sistem enotne vozovnice, z vstopom na vozilo," so zapisali na vladi.

"Voznik, vozno osebje na vlaku in potniki, razen otrok do dopolnjenega 12. leta starosti, morajo od vstopa v vozilo in ves čas, ko so v vozilu, nositi zaščitne obrazne maske ter upoštevati pogoje za dovoljeno izrabo kapacitet vozila in čiščenje vozila," so še zapisali v odloku.

V ponedeljek bo stekel javni prevoz

Vozila bo le tretjina vlakov

Prvi teden bo vozila le tretjina vlakov, nato bodo njihovo število povečali. V pomoč ohranjanju primerne razdalje med potniki so označili vstopna mesta in sedeže, na katerih bo mogoče sedeti, vlake bodo sproti čistili. Ob vstopu na vlak si bodo morali potniki razkužiti roke, obvezna je nošnja mask. "Namestili smo razkužila, vstopa se lahko le z maskami. Tudi ob izstopu priporočamo uporabo razkužila," je pojasnila direktorica družbe SŽ Potniški promet Darja Kocjan in potnike pozvala, naj se na pot odpravijo le, če nimajo prehladu podobnih obolenj.

Potniki bodo lahko sedeli na približno polovici obstoječih sedežev, v primeru večjega števila potnikov pa bodo Slovenske železnice sproti prilagajale vozni red, dodajale vlake in po potrebi organizirale tudi nadomestni avtobusni prevoz,

Z 18. majem bodo na vozni red dodali še več vlakov, nato pa upajo, da bodo junija lahko v čim večjem obsegu prešli na podoben vozni red, kot je bil pred 16. marcem.

"S ponedeljkom bo začela veljati tudi nova tarifa, ki bo do potnikov prijaznejša. Abonentske vozovnice bodo ugodnejše, cenejši bo dodatek za kolesa," je še dejala Kocjanova in dodala, da bodo veljavnost letnih in mesečnih vozovnic podaljšali za obdobje, ko jih imetniki niso mogli uporabljati.

Vozovnice bo na postajah mogoče kupiti, sanitarije ostajajo zaprte

Direktor družbe SŽ Infrastruktura Matjaž Kranjc pa je pojasnil, da bo gibanje na postajah omejeno, saj bo v notranjih prostorih mogoče kupiti le vozovnico, čakalnice pa bodo zaprte. V prostore nameščajo razkuževalnike za roke, sanitarije na železniških postajah na večini postaj, razen tistih v Ljubljani, Mariboru, Zidanem Mostu in Celju, bodo zaprte, odprte pa bodo na vlakih.

Pristojni na Slovenskih železnicah potnikom svetujejo, naj vozovnice – če je to le mogoče – kupijo prek spleta, mobilne prodaje ali v aplikaciji SŽ-ja, s čimer se bodo izognili dodatnim stikom ob stanju v vrsti za nakup na železniških postajah, obenem pa osebju v vlaku omogočili, da vozovnico pregleda brezstično.

Na ljubljanskih avtobusih razrahljana navodila

NIJZ je nekoliko zrahljal tudi navodila za avtobusni potniški promet – vsaj kar zadeva Ljubljanski potniški promet, je za Radio Slovenija poročal Jure Čepin. Razdalja 1,5 metra med posameznimi potniki ni več obvezna, pač pa je to priporočilo oz. navodilo potnikom, da manjša kot bo razdalja, večja bo možnost prenosa okužbe. Direktor LPP-ja Peter Horvat je pojasnil: "Če bo voznik ocenil, da je potnikov preveč, vstopnih vrat ne bo odprl. Mi pa bomo poslali dodaten avtobus, te bomo imeli na rezervnih lokacijah." Prepričan je, da ne bo prevelikega navala oz. prevelike gneče in da je "115 avtobusov čisto dovolj".

Avtobuse bodo razkuževali enkrat na dan, razkužilo za roke pa bo na voljo tudi potnikom pri drugih vratih. V Ljubljani bodo obratovale vse linije, vendar bodo intervali med prihodi avtobusov daljši, podrobnejši vozni redi so že objavljeni.

Vozila bo le tretjina vlakov

Težave avtoprevoznikov, ki "nimajo niti za nafto"

Kako bo potekal promet, bo že v ponedeljek zjutraj preveril tudi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, ki se bo v službo iz Domžal odpeljal z vlakom. Vrtovec si je dopoldne v Novem mestu v družbi tamkajšnjega župana Gregorja Macedonija ogledal prenavljanje približno 700-metrskega odseka Šmihelske ceste, ob obisku pa se je odzval tudi na poziv avtoprevoznikov, ki potrebujejo državno pomoč.

Dejal je, da je vsak dan po telefonu v stiku s predsednikom zveze, gospodom Petrom Piškom, s katerim iščejo najhitrejšo rešitev, ki bi bila v okviru hitre finančne injekcije, še preden bi začeli veljati ukrepi glede likvidnosti iz drugega svežnja ukrepov, kar naj bi se zgodilo na začetku junija. "Mi želimo avtoprevoznikom pomagati prej, da bodo lahko izplačali plače," je poudaril in dodal, da gospodarstvo ne more delovati brez avtoprevoznikov, ti pa v trenutnih razmerah "nimajo niti za nafto".