Nekdanja finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je zdaj visoka predstavnica za nasledstvo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nekdanja finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je zdaj visoka predstavnica za nasledstvo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Pogovarjali so se o pomembnosti pogovarjanja

Slovenska visoka predstavnica Mateja Vraničar Erman je po sestanku dejala, da so se pogovarjali o vseh odprtih vprašanjih sporazuma o nasledstvu. Kot zelo pomemben sklep je navedla, da so predstavniki vseh držav naslednic poudarjali pomen potrebe rednega medsebojnega dialoga o vseh vprašanjih nasledstva. Izrazili so veliko željo, da bi se visoki predstavniki in tudi odbori, ki obravnavajo posamezne priloge sporazuma, v prihodnje srečali vsakih šest mesecev, tako kot tudi predvideva sporazuma, je dejala v izjavi za slovenske medije po zagrebškem srečanju.

Sorodna novica "Do danes razpad Jugoslavije še ni končan"

Slovenska stran je v razpravi poudarila pomembnost digitalizacije skupnih arhivov nekdanje države, za kar je pridobila soglasje vseh držav naslednic. Pravo tako je navedla potrebo, da bi se dogovorili glede uporabe in lastništva beneškega paviljona, je dodala. Slovenija in Srbija sta spodbudili tudi razpravo o skupnem vzdrževanju vojnih obeležij in grobov nekdanje Jugoslavije iz druge svetovne vojne v tretjih državah.

Vraničar Ermanova je prav tako potrdila, da je Slovenija dobila podporo vseh udeležencev, da bi se v okviru priloge C nasledstvenega sporazuma, ki obravnava finančna sredstva in obveznosti, znova začeli pogovarjati o delitvi odgovornosti za jamstva nekdanje narodne banke Jugoslavije za stare devizne vloge med državami naslednicami.

Ravno priloga C ima največ odprtih vprašanj, saj države naslednice že leta ne kažejo pripravljenosti na nadaljevanje pogajanj o tem vprašanju pod okriljem baselske Banke za mednarodne poravnave (Bis), kot to določa sporazum.

Slovenska predstavnica je tudi povedala, da je na današnjem srečanju zmanjkalo časa, da bi pripravili skupna priporočila o vseh odprtih vprašanjih. Dogovorili so se, da bodo v čim krajšem roku pripravili pisna priporočila.

Naslednje srečanje prihodnje leto

Gostiteljica naslednjega srečanja visokih predstavnikov, ki poteka po načelu rotacije, bo Severna Makedonija, in sicer predvidoma v prvi polovici junija 2020, je še napovedala Vraničar Ermanova. Predtem pa je pričakovati srečanja odborov, ki obravnavajo posamezne priloge sporazuma.

Sporazum o nasledstvu so naslednice nekdanjega SFRJ-ja – Slovenija, Hrvaška, BiH, Srbija in Severna Makedonija – podpisale 29. junija 2001 na Dunaju, veljati pa je začel 2. junija 2004.
Visoki predstavniki za nasledstvo so se pred Sarajevom sešli še septembra 2009 v Beogradu, junija 2007 na Brdu pri Kranju ter junija 2005 v Skopju.