Poslanka Kociprova je dejala, da že iz prakse ustavnega sodišča in tudi
Poslanka Kociprova je dejala, da že iz prakse ustavnega sodišča in tudi "neke logike" izhaja, da varčevanje in gospodarska kriza nista ustavnopravno relevantna argumenta za poseg v pravice, poleg tega pa ustavno sodišče tudi opozarja na pomen predvidljivosti in prehodnosti ureditve, kar v tem primeru ni bilo podano. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Glede predlogov o interpelaciji je Kociprova kot vodja odbora DZ-ja za notranje zadeve o delu ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, za katerega se je tudi v medijih pisalo, da bo lahko interpeliran, dejala, da problem ni v tem, kaj dela, temveč njegov način dela in izjave, ki "niso najbolj demokratične in spoštljive". Foto: BoBo

V PS-ju so namreč zbrali 30 podpisov, ki jih potrebujejo za vložitev pobude za ustavno presojo novele zakona o poslancih. Po besedah poslanke v presoji izpodbijajo del, ki se nanaša na skrajševanje dobe prejemanja nadomestil nekdanjih poslancev, ki so trenutno upravičeni do prejemanja nadomestil. Podpirajo pa takšno ureditev za naprej.

Kociprova: Kriza ni dovolj dober argument za poseg v pravice
Zakon o poslancih je pravico do nadomestila skrajšal tudi za tiste poslance, ki že zdaj prejemajo nadomestilo, in je torej posegel v že pridobljeno pravico. Kociprova pa pravi, da že iz prakse ustavnega sodišča in tudi "neke logike" izhaja, da varčevanje in gospodarska kriza nista ustavnopravno relevantna argumenta za poseg v pravice, poleg tega pa ustavno sodišče tudi opozarja na pomen predvidljivosti in prehodnosti ureditve, kar v tem primeru ni bilo podano, je povedala Kociprova.

Pobuda bo vložena najpozneje do 15. julija
Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je dejal, da bo pobuda za ustavno presojo vložena najpozneje do 15. julija, poleg podpisanih 28 poslancev stranke pa sta svoja podpisa prispevala še poslanec SD-ja Srečko Meh in nepovezani poslanec Ivan Vogrin.

Ob tem je Kociprova pojasnila, da je bilo "kar nekaj možnih protiustavnosti" očitanih tudi zakonu za uravnoteženje javnih financ, denimo znižanje pokojnin, vendar takrat niso pridobili 30 podpisov za ustavno presojo. "V kolikor bomo pridobili dva manjkajoča podpisa kolegov, pa razmišljamo o vložitvi ustavne presoje tudi na to vprašanje," je napovedala.

"Gorenak svoje lastne interese dviguje nad zakon"
Glede predlogov o interpelaciji je Kociprova kot vodja odbora DZ-ja za notranje zadeve o delu ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, za katerega se je tudi v medijih pisalo, da bo lahko interpeliran, dejala, da problem ni v tem, kaj dela, temveč njegov način dela in izjave, ki "niso najbolj demokratične in spoštljive". "Zlasti pa je problematično to, da svoje lastne interese in interese svoje stranke dviguje nad zakon, nad ustavo in zdaj celo nad razsodbe sodišč," je ocenila.

Möderndorfer pa se je odzval na poziv predsednika SD-ja Igorja Lukšiča, ki je vlado pozval k samorekonstrukciji. Möderndorfer je dejal, gre za odločitev SD-ja, ki jo Pozitivna Slovenija pozdravlja, vendar meni, da se kaj takega ne bo zgodilo. Dodal je še, da bo takrat, ko bodo interpelacije vložene in javne, "več kot jasno, da ne gre samo za nerganje nergača".