Pukšič ni hotel komentirati odstopa. Foto: RTV SLO
Pukšič ni hotel komentirati odstopa. Foto: RTV SLO
Špiletič se želi bolj posvetiti družini. Foto: RTV SLO

Državni sekretar za Slovence v zamejstvu in po svetu Pukšič je dejal, da je razloge za odstop z mesta državnega sekretarja navedel v odstopni izjavi premierju Janezu Janši, ki jo je tudi sprejel.

Ob tem je dodal, da bo ostal vpet v to delo in da je ob odstopu vladi predal tudi predlog zakona o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja.

Preberite si klepet z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom.

Nesporazumi z Ruplom


Glede spora z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom je dejal, da so bili med njima nesporazumi in da sta imela na nekatera področja različne poglede. To je stvar demokracije, čas bo pokazal, kdo ima prav, je dodal. Navedb, da je bil spor z Ruplom razlog za njegov odstop, ni komentiral, prav tako tudi ne vprašanja, ali so razlog za odstop bližajoče se lokalne volitve.

V spletni klepetalnici Multimedijskega centra je zunanji minister Rupel dejal, da spora med njim in Pukšičem ni, ker vsak opravlja svoje delo.

Pukšič je glede odnosov s premierjem je poudaril, da so dobri in korektni. Janša pa je dejal, da obžaluje njegov odstop, saj je po njegovem mnenju delal dobro.

Špiletič še do septembra
Bogomir Špiletič, državni sekretar na finančnem ministrstvu, bo svoj položaj zapustil, ker se želi bolj posvetiti družini, vsa drugačna ugibanja medijev o razlogih za svoj odhod - govorilo se je, da bo odstopil zaradi nesoglasij na finančnem ministrstvu - pa je zavrnil. Njegovo sodelovanje na ministrstvu naj bi bilo časovno omejeno že od začetka, čas odhoda pa sovpada z začetkom šolskega leta, saj meni, da se takrat odgovornost družine do otrok poveča. Finančni minister Andrej Bajuk je ob tem pohvalil Špiletičevo dozdajšnje delo.

Že preden je Špiletič pojasnil svoj odstop, pa je premier Janša dejal, da je bil njegov odhod načrtovan že ob prihodu na to mesto. Po Janševih besedah naj bi Špiletič funkcijo prevzel za omejen čas, ki je že potekel. Minister Bajuk naj bi ga prosil za podaljšanje, vendar se, kot kaže, to ne bo zgodilo.