Zdravniška zbornica se pritožuje, da ZZZS za njene zahteve na področju zobozdravstva nima posluha. Foto: RTV SLO
Zdravniška zbornica se pritožuje, da ZZZS za njene zahteve na področju zobozdravstva nima posluha. Foto: RTV SLO

Kot v odprtem pismu Fakinu piše predsednica odbora Sabina Markoli, so pravice zavarovancev na področju protetike majhne in ne omogočajo rehabilitacije pri vseh statusih, zato so potrebna doplačila. Trditve ZZZS-ja, da se pravice zavarovancev v zobozdravstvu niso skrčile, označuje kot zavajajoče, saj zavarovanci niso upravičeni do nadomestitve enega ali dveh zob v ne vidnem območju ust.

Programi v zobozdravstvu se ne povečujejo niti za stopnjo inflacije, še poudarja Markolijeva. To je po njenem mnenju tudi glavni vzrok za izgube v javnih zavodih in vlaganja zasebnih sredstev v javno službo pri koncesionarjih. Programi v zobozdravstvu so se v desetih letih realno zmanjšali za tridset in več odstotkov, ocenjujejo zobozdravniki.

Bo čakanje vse daljše?
Markolijeva ZZZS-ju očita, da z novim modelom financiranja, ki ga predlaga, od zobozdravnikov zahteva, da obavnavajo čim več pacientov za enako ali čim manjšo vsoto denarja, kar bo pomenilo podaljševanje čakanja na obisk pri zobozdravniku.

"Financiranje storitev in materialov s strani ZZZS-ja v zobozdravstvu temelji na Zeleni knjigi iz leta 1982. Si predstavljate, da bi onkološkega bolnika zdravili po metodah iz leta 1982?" še piše Markolijeva. Pri tem pa ima Zavod že drugo leto zapored visok presežek, dodaja.