Bo premoženje Nove Ljubljanske banke v Italiji šlo za terjatve varčevalcev Ljubljanske banke? Foto: RTV SLO
Bo premoženje Nove Ljubljanske banke v Italiji šlo za terjatve varčevalcev Ljubljanske banke? Foto: RTV SLO
Miha Pogačnik
Se bodo Pogačnikova pričakovanja uresničila? Foto: RTV SLO

V Rimu so presodili, da razsodbe sodišč v tujini veljajo tudi v Italiji, vendar pa je vrhovno sodišče hkrati zavrnilo možnost, da bi se ta razsodba nanašala na varčevalce NLB-ja. Vrhovno sodišče je namreč potrdilo oceno tržaškega prizivnega sodišča, ki je presodilo, da ni pristojno za sojenje v primeru Nove Ljubljanske banke.

Italijansko vrhovno sodišče meni, da NLB in njena tržaška podružnica nista bili subjekt odločanja niti na Hrvaškem, poleg tega pa tržaška podružnica NLB-ja ni pravna oseba, zato ne more biti tožena stranka.

Prehitro posploševanje Vukasovića?
Božidar Vukasović, predstavnik 700 hrvaških varčevalcev, ki od LB zahtevajo vračilo svojih deviznih vlog, je četrtek pojasnil, da je ustavno sodišče razglasilo višje sodišče v Trstu za pristojno za izvršitev odločb, izdanih v korist varčevalcev LB, katerim terjatve še niso bile poplačane.

Vukasović je menil, da ta odločitev sodišča v Rimu odpira pot za poplačilo tudi drugih terjatev varčevalcev Ljubljanske banke s Hrvaške in BiH iz premoženja Nove ljubljanske banke v Italiji.

Kmalu odločitev sodišča v Strasbourgu
Pred tedni pa je visoki prestavnik za vprašanja nasledstva Miha Pogačnik sporočil, da v tožbi treh hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu pričakuje za Slovenijo pozitivno razsodbo. Razsodba bo znana v ponedeljek, 6. novembra. Pogačnik namreč ne pričakuje, da bi sodišče spoznalo Slovenijo kot odgovorno za povrnitev teh deviznih vlog.

Spor traja že 15 let
Vprašanje prevzema jamstva za devizne hranilne vloge, za katere je v bivši Jugoslaviji jamčila Narodna banka Jugoslavije, tudi 15 let po razpadu federacije še ni rešeno. Pogajanja o tem vprašanju bi morala skladno s sporazumom o nasledstvu iz leta 2001 potekati v okviru Banke za mednarodne poravnave v Baslu, vendar pa niso zaživela.