Gradbene delavce bo treba poiskati v evidenci brezposelnih. Foto: EPA
Gradbene delavce bo treba poiskati v evidenci brezposelnih. Foto: EPA

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo tako prvič upoštevalo ukrepe, predvidene v 5. členu zakona o zaposlovanju, v skladu s katerim vlada lahko določi omejitve in prepovedi zaposlovanja in dela tujcev po regijah, področjih dejavnosti, podjetjih in poklicih, kakor tudi omeji ali prepove pritok novih tujih delavcev. Za ta ukrep so se odločili zaradi naraščanja števila brezposelnih in zlorabe delovnih dovoljenj ter dovoljenj za prebivanje.

Predlog uredbe tako prepoveduje izdajanje novih dovoljenj za zastopnike in večinske lastnike mikro- in majhnih podjetij, ki imajo stalno prebivališče na Kosovu in nimajo dovoljenja za bivanje v Sloveniji.

Preko Slovenije v Zahodno Evropo
Policija, ministrstvo za zunanje zadeve in zavod za zaposlovanje namreč ugotavljajo, da se je od novembra lani močno povečalo število novih podjetij, ki so jih ustanovili državljani Kosova. Podjetja registrirajo njihovi pooblaščenci v Sloveniji, na podlagi pridobljenega delovnega dovoljenja pa prejmejo dovoljenje za bivanje za dve osebi. Vendar pa po prihodu v Slovenijo večinoma že naslednji dan odidejo v druge države schengenskega območja, vselej isti pooblaščenci pa podjetje zaprejo, dvignejo ustanovni kapital v višini 7.500 evrov in postopek nato ponovijo.

Prav tako ni dovoljena izdaja novih dovoljenj za sezonsko delo, z izjemo del v kmetijstvu in gozdarstvu. Priljubljenega sezonskega dela v gradbeništvu in turizmu tako ne bo več oziroma bodo morali delodajalci potrebno delovno silo poiskati v evidenci brezposlelnih.

Plesalke le z območij brez vizuma
Zaposlovanje barskih plesalk je po novem omejeno na področja, katerih prebivalci za vstop v Slovenijo ne potrebujejo vizuma oziroma s katerimi ima EU sklenjen sporazum o vizumskih olajšavah. Poleg tega bodo plesalke svoje delo lahko opravljale le še na eni lokaciji. Ministrstvo za delo namreč ugotavlja, da je letos število teh deklet, zlasti iz Dominikanske republike, precej naraslo, in opozarja, da so pogosto žrtve prisilne prostitucije in trgovine z ljudmi.

E. S.