Znižanje materialnih stroškov vseh proračunskih uporabnikov pomeni 24-milijonski prihranek. Foto: EPA
Znižanje materialnih stroškov vseh proračunskih uporabnikov pomeni 24-milijonski prihranek. Foto: EPA
Odbor za finance o rebalansu

Znižanje materialnih stroškov vseh proračunskih uporabnikov bi pomenilo 24 milijonov evrov prihranka, predlagal pa ga je SLS. Denar ne bo prerazporejen v kakšne druge podprograme, ampak bo namenjen znižanju proračunskega primanjkljaja oziorma nižjemu netu zadolževavnja.

Na seji odbora so se še odločili, da naj služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko za gradnjo in investicijsko vzdrževanje lokalnih cest dobila 1,3 milijona evrov. Ministrstvu za okolje naj bi šlo dodatnih 3,7 milijona evrov za spodbujanje učinkovite rabe in obnovljivih virov energije. Denar bodo vzeli s postavke subvencij za skrajševanje delovnega časa.

Nekaj še Arsu in kulturnemu ministrstvu
Še dodatnih pet milijonov bo okolijsko ministrstvo dobilo za izvajanje nalog načrtovanja, varstva in urejanja voda. Nekaj denarja bo šlo še Agenciji RS-ja za okolje, in sicer dodatnih 90.000 evrov. Za ohranjanje kulturne dediščine bo ministrstvo za kulturo dobilo še 370.000 evrov.

Letošnja proračunska poraba naj bi znašala 9,92 milijarde evrov, poredlog rebalansa proračuna pa bodo poslanci obravnavali na marčni seji, ki se začne v sredo. Obenem bodo obravnavali še predlog novele zakona o izvrševanju proračna za leti 2008 in 2009. Ta prinaša novisti predvsem na področju črpanja evropskih sredstev.

S. Z.

Odbor za finance o rebalansu