Bo zakon o RTV Slovenija pod streho že v sredo? Foto: RTV SLO
Bo zakon o RTV Slovenija pod streho že v sredo? Foto: RTV SLO
France Cukjati
Cukjati je pojasnil razloge za zavrnitev predloga. Foto: RTV Slo
Majda Širca meni, da bi bil referendum za koalicijo katastrofalen. Foto: RTV SLO
Branko Grims meni, da je šlo le za zavlačevanje. Foto: RTV SLO

Cukjati se je odločil na podlagi mnenja zakonodajno-pravne službe, ki je ocenila, da referendumsko vprašanje ni postavljeno v skladu z zakonom, je pomanjkljivo in nepravilno oblikovano.

Pobudo vložili v četrtek
Zbiranje podpisov za zahtevo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma je nekdanji novinar Dela, zdaj predstavnik upokojencev v svetu RTV Slovenija, Marjan Sedmak v imenu 1.283 volivcev v DZ vložil v četrtek.

Tretja obravnava v sredo?
V sredo naj bi bila tretja obravnava predloga zakona, če ne bo do takrat vložena še kakšna referendumska pobuda, je povedal Cukjati in dodal, da je o zavrnitvi predloga skušal osebno seznaniti pobudnika za zahtevo za razpis referenduma, vendar ga ni uspel najti, tako da bo seznanjen pisno.

Popravek ne bi bil dovolj
Z zakonodajno-pravno službo je sicer Cukjati preučeval možnost, da bi lahko pobudniku svetovali, naj popravi predlog, vendar so ugotovili, da bi bila sprememba tako velika, da bi moral ponudnik znova iskati podpise k pobudi, saj bi se predlog bistveno spremenil.

Širca pričakovala odločitev
Poslanka LDS-a Majda Širca je dejala, da so pričakovali zavrnitev pobude, saj bi se referendum za koalicijo končal katastrofalno. Širca je še dejala, da bi lahko Cukjati predlagal popravek vprašanja, saj je bila to tudi praksa v preteklosti.

Za popravek tudi Potrč
Vodja poslanske skupine SD-ja Miran Potrč se je strinjal, da bi bilo pobudnikom treba dati priložnost za dopolnitev pobude. Ob tem je še poudaril, da ga ne preseneča poskus koalicije, da stori vse, da zavrže zakonito pobudo državljanov.

Grims: Šlo je za zavlačevanje
Poslanec SDS-a Branko Grims je ob tem mnenja, da cilj pobude ni bil referendum, ampak zavlačevanje. Grims je opozoril, da so se v SDS-u v prejšnjem mandatu k tej rešitvi zatekali večkrat, a niso imeli dovolj glasov. Če bi bil dejanski cilj LDS-a, ki po njegovem mnenju stoji za pobudo, referendum, potem bi to zahtevo vložili s podpisi poslancev, kar bi skrajšalo postopke.

Referendumsko vprašanje
Predlagano referendumsko naj bi se glasilo: Ali ste za to, da se z zakonom o RTV Slovenija vprašanje imenovanja programskega in nadzornega sveta ter direktorja in njegovih pristojnosti uredi tako, kot je predlagano v novem zakonu? Če bi predsednik DZ-ja določil rok za zbiranje podpisov za razpis referenduma, bi morali pobudniki zbrati 40.000 podpisov volivcev.