Foto:
Foto:

Spremenjeno vprašanje sta izročila Janez Janša (SDS) in Andrej Bajuk (NSi), ki sta predložila še dopolnitev obrazložitve v zvezi s pobudo volivk in volivcev za zbiranje podpisov za zahtevo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o sistemskem zakonu o izbrisanih.

Pobudo je sprejela podpredsednica DZ-ja Irma Pavlinič Krebs in jo poslala v oceno zakonodajno-pravni službi DZ-ja glede na določbe ustave in zakona o referendumu.

Kot je znano, sta predstavnika pobudnikov, predsednika opozicijskih SDS-a in NSi-ja Janez Janša in Andrej Bajuk, 17. marca vložila novo pobudo volivkam in volivcem za zbiranje podpisov za zahtevo za razpis referenduma o sistemskem zakonu o izbrisanih. Glede na mnenje zakonodajno-pravne službe državnega zbora je Pahor 19. marca pobudnike pozval, da odpravijo nejasnost referendumskega vprašanja.

Spremenjeno referendumsko vprašanje sta predlagatelja poslala, potem ko je Pahor medijem že razposlal obvestilo, da se Janša in Bajuk na njegov pisni poziv nista odzvala. Na podlagi tega je Pahor sklepal, da vztrajata pri vloženem referendumskem vprašanju.