Karl Erjavec meni, da je bil nakup mobilne bolnišnice drag in neracionalen. Kupovala naj bi se nepotrebna oprema. Foto: RTV SLO
Karl Erjavec meni, da je bil nakup mobilne bolnišnice drag in neracionalen. Kupovala naj bi se nepotrebna oprema. Foto: RTV SLO
Če so v SDS-u prepričani, da Slovenija rusko ladjo potrebuje, pa v Zaresu, denimo, menijo obratno. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec v odgovoru na vprašanje, zakaj je na Morsu prišlo do napake v nakazilu podjetju Trilogija.
Rusko ladjo bomo le dobili

Minister za obrambo sicer s tem stališčem okrožnega državnega tožilstva ni zadovoljen, saj je prepričan, da je bil nakup Role 2 drag in neracionalen, oprema, ki pripada bolnišnici, pa nepotrebna.

Izpuhtelo sedem milijonov evrov?
"To ne pomeni, da ni izpuhtelo sedem milijonov evrov," je poudaril in spomnil, da mora ministrstvo za obrambo zdaj nabavljati še dodatno opremo, potrebno za delovanje bolnišnice.

Gutman: Bolnišnica operativna konec l. 2009
Načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman pa je zatrdil, da bo mobilna bolnišnica Role 2 operativna konec leta 2009. Tudi on je potrdil, da so postopki za nakup dodatne opreme za bolnišnico že v teku. Dobava je po njegovih besedah predvidena za konec leta 2008 in začetek leta 2009.

Kot je znano, je obveščevalno-varnostna služba pod vodstvom okrožnega državnega tožilstva glede Role 2 opravila več aktivnosti, da bi preverila njen nakup. Tožilstvo je nato postopek zaustavilo, ker ni našlo elementov za pregon kaznivih dejanj.

Mnenja o nakupu ruske ladje deljena
Sicer pa so se na seji odbora za obrambo navzoči seznanili tudi z informacijami o izvedbi nakupa vojaške ladje. Erjavec je ob tem pojasnil, da ne gre za klasičen nakup, saj bodo z večnamensko ladjo zaprli terjatev do Ruske federacije.

Stane Pajk (SDS) meni, da Slovenija takšno ladjo potrebuje, čeprav si tako kot drugi želi, da bi bila cenejša. Matej Lahovnik (Zares) je ocenil, da ladje, ki stane 39 milijonov ameriških dolarjev ne bomo kupili zgolj z zapiranjem klirinškega dolga, saj bodo zanjo potrebna tudi sredstva iz proračuna - šlo naj bi za okoli 12 milijonov evrov. Aurelia Jurija (SD) večnamenskost ladje veseli, zanima pa ga, ali je nakup usklajen znotraj vlade.

Razpravljali tudi o napačnem nakazilu Trilogiji
Beseda je tekla še o Morsovem napačnem nakazilu podjetju Trilogija. Predsednika odbora Antona Anderliča (LDS) je tako zanimalo, zakaj ministrstvu še vedno ni bil vrnjen ves po pomoti nakazan denar. Erjavec mu je odgovoril, da manjka le 156.000 evrov (470.000 evrov so na Morsu že dobili). Poudaril je, da so že začeli elektronsko izvršbo in da Trilogiji ne bodo izdali zemljiškoknjižnega dovoljenja, dokler ne bo vrnila vsega denarja.

Karl Erjavec v odgovoru na vprašanje, zakaj je na Morsu prišlo do napake v nakazilu podjetju Trilogija.
Rusko ladjo bomo le dobili