Lukšič je tudi predsednik Komisije za Rome. Foto: MMC RTV SLO
Lukšič je tudi predsednik Komisije za Rome. Foto: MMC RTV SLO

Minister se je namreč v Murski Soboti udeležil okrogle mize Kako laže do integracije Romov v Sloveniji. Kot je v imenu Zveze Romov Slovenije pojasnil Jožek Horvat Muc, imajo omenjene katedre že marsikje po svetu in so zelo pomembne za razvoj njihovega intelektualnega potenciala, pa tudi za ohranjanje identitete.

Lukšič, sicer predsednik vladne komisije za Rome, je v zvezi s tem dejal, da bi bil oddelek pomemben zato, ker bi se vrhunski intelektualci, tako Romi kot drugi, ukvarjali s temami, pomembnimi tako za razvoj Romov kot za skupnosti, kjer Romi živijo, in vso Slovenijo.

"Če se Romi polnokrvno ne usposobijo, je nemogoče računati, da lahko pride do integracije, kar pa pomeni, da najprej vzpostavijo možnosti, da razvijajo in krepijo lastno identiteto, in zato potrebujejo avtonomijo, te pa ni, če nima intelektualnega potenciala, da razviješ neko lastno subtilnost, argumentacijo, vedenje je v tem, kdo si in kam greš," je dejal minister.

Znani romolog Rajko Djurić je predlog za ustanovitev katedre označil kot zgodovinski, za najpomembnejši dejavnik integracije pa ima solidarnost.

Juri: Romi brez sogovornika v parlamentu
Državnozborski poslanec Franco Juri pa je napovedal, da bo poslanska skupina Zares predlagala razširitev pristojnosti komisije za narodnostna vprašanja, ki se trenutno ukvarja le z Italijani in Madžari, saj so Romi ustavno priznana manjšina, ki pa v parlamentu nima ustreznega sogovornika.