Romi živijo v Romuniji, na Slovaškem, v Grčiji, Turčiji, na Madžarskem in v Sloveniji. Foto: EPA
Romi živijo v Romuniji, na Slovaškem, v Grčiji, Turčiji, na Madžarskem in v Sloveniji. Foto: EPA
Na področju šolstva, socialnega varstva, kulturne dejavnosti in informiranja Romov se razmere v zadnjem času izboljšujejo. Foto: RTV SLO

V Evropi naj bi živelo med 10 in 12 milijoni Romov, materni jezik pa jih govori le še okoli 40 odstotkov. V Sloveniji je okoli 10.000 Romov, na popisu pa se jih je za Rome opredelilo le dobrih 3.000. Nekaj manj kot štiri tisoč jih je kot materni jezik navedlo romski jezik.

Romi živijo v Romuniji, na Slovaškem, v Grčiji, Turčiji, na Madžarskem in v Sloveniji. V Sloveniji živijo v Prekmurju, na Dolenjskem, v Beli krajini, v Posavju in ponekod na Gorenjskem.

Slovenija prva s posebnim zakonom, ki opredeljuje pravice Romov
Slovenski Romi so kot prva romska skupnost v Evropski uniji dobili poseben zakon, ki ureja njihov položaj in opredeljuje njihove posebne pravice, zlasti pravico do izobraževanja. Zakon, ki je bil sprejet marca 2007, določa tudi organiziranost Romov na državni in lokalni ravni ter financiranje organiziranosti. Polega tega pa sega tudi na področje zaposlovanja, vzgoje ter bivalnih razmer v romskih naseljih.

Na področju šolstva, socialnega varstva, kulturne dejavnosti in informiranja Romov se razmere v zadnjem času izboljšujejo. Še vedno pa je slabo stanje na področju bivalnih razmer, zaposlovanja in ekonomskega položaja Romov.

Janša Romom čestital ob prazniku
Romom je ob prazniku čestital tudi premier Janša in hkrati izrazil željo, da bi "z dobrim skupnim sodelovanjem tudi v prihodnje stopali po poti sožitja in dela za skupno dobro."