Minister za kulturo pravi, da je zadeva z zakonom končana. Foto: RTV SLO
Minister za kulturo pravi, da je zadeva z zakonom končana. Foto: RTV SLO
Kdaj bo na sporedu tudi tretji program? Foto: RTV SLO

Predstavil je nadaljnje postopke v zvezi z zakonom o RTV Slovenija in med drugim poudaril, da je za ministrstvo zadeva končana, saj je bil zakon na referendumu potrjen. Zdaj je treba počakati le, da bo začel veljati, je dodal Simoniti.

O novostih, ki jih prinaša novi zakon o RTV-ju, se seznanite tukaj. Preberite si tudi klepet z ministrom.
Nejasnosti glede tretjega programa
Glede uveljavitve tretjega programa pa je minister dejal, da bo začel delovati že ob uveljavitvi zakona novembra oziroma v najkrajšem možnem času.

Simoniti meni, da bi lahko kot začasno rešitev javni zavod parlamentarni kanal vzpostavil tudi na drugem programu TV Slovenija. Rešitev prepušča vodstvu RTV-ja.

Na tretjem nacionalnem televizijskem programu naj bi gledalci med drugim spremljali vsakodnevne prenose sej iz državnega zbora, enkrat tedensko prenose sej iz evropskega parlamenta, skrajšane posnetke obeh, parlamentarni dnevnik, dve tedenski pogovorni oddaji ter tedenski utrip slovenskega in evropskega parlamenta.

Stroški za približno 14 ur programa dnevno naj bi po izračunih RTV-ja znašali skoraj 925 milijonov tolarjev v enem letu, za zagon pa bi javni zavod potreboval dodatnih 600 milijonov.

Direktorica televizijskih programov Mojca Menart je za Odmeve povedala, da novembra tretjega programa še zagotovo ne bo. Razloga za to sta tako trenutno pomanjkanje frekvenc kot tudi nezadostna pokritost ozemlja Slovenije.

Zakon o RTV Slovenija je bil z rahlo večino potrjen na nedeljskem referendumu.