Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Pavel Rupar je v pozivu evropskim poslancem in poslankam ter vodilnim predstavnikom EU-ja opozoril na "diskriminacijo posameznih ljudskih iniciativ s strani slovenske vlade, parlamenta ter predsednice države, lažne in krivične obsodbe, na podlagi katerih nas obsojajo, kot da smo največji sovražniki države, ker pač opozarjamo in zahtevamo pravice do zasluženih pokojnin".

Rupar je dejal, da so na to opozorili že na petih protestnih shodih v Ljubljani, vendar po njegovih besedah večina medijev o tem ne poroča ali pa diskreditira vodje protestov.

"Prosimo vas, sprejmite naš apel k pomoči do dostojnega življenja, do demokracije, enakosti in pravične obravnave vseh ljudi v Sloveniji ter pozornost nad delovanjem medijev, ki jih izdatno podpira vlada preko različnih inštitucij, da prikažejo stanje v državi, kot paše vladi, in ne ljudem," je pred poslopjem Evropskega parlamenta še povedal Rupar.

Od slovenskih evroposlancev sta jih sprejela Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS), prek katerih bo Evropski parlament tudi kril del stroškov obiska. Kot je pojasnil Zver, se bodo upokojenci sestali še z nekaterimi poslanskimi kolegi iz Madžarske in Češke.

Milan Zver je za TV Slovenija povedal, da kaj velikega sam ne more storiti, lahko pa odpre kakšna vrata. "Prav je, da tudi inštitut na evropski ravni opozori na težave, s katerimi se spopadajo upokojenci v Sloveniji. Zdi se, da je to prvo pravo demokratično upokojensko gibanje v Sloveniji, in prav je, da jim na vsak način pomagamo, kolikor gre, v Evropi lahko opozorijo na neke težave. Jasno je, da Evropa ne bo neposredno posredovala na področju pokojnin, ampak prav pa je, da se ve, kakšno je stanje socialne države v Sloveniji," je pojasnil Zver.

Rupar od današnjih srečanj pričakuje, da bodo predstavniki EU-ja pritisnili na slovensko vlado, da "bo denar namesto v nepotrebne sfere vlagala nazaj v dobra življenja upokojencev".

"Veliko pričakujemo. Če ne bomo dosegli tistega, kar smo si zadali, pa zagotovo nismo tukaj zadnjič," je še poudaril vodja Inštituta 1. oktober.

Ruparjevi upokojenci v Bruslju