V uradu predsednika države so navedli, da Dimitrij Rupel, poleg drugih šestih kandidatov, ni izpolnjeval pogojev za imenovanje. Foto: MMC RTV SLO
V uradu predsednika države so navedli, da Dimitrij Rupel, poleg drugih šestih kandidatov, ni izpolnjeval pogojev za imenovanje. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za zunanje zadeve
Nova vlada napoveduje spremembo zakona o zunanjih zadevah, saj predsednik vlade Borut Pahor meni, da veljavni zakon nekaterim sposobnim diplomatom onemogoča, da bi kandidirali za veleposlanike. Foto: MMC RTV SLO
Zapleti z veleposlaniki se nadaljujejo

Dimitrija Rupla, ki ni bil imenovan za veleposlanika na Dunaju, in Boruta Trekmana, ki si je želel oditi v Berlin, poroča TV Slovenija. V odvetniški družbi Čeferin želita kandidata izvedeti, ali izpolnjujeta zakonske pogoje za veleposlaniški mesti in ali lahko predsednik države zaradi neizpolnjevanja zakonskih pogojev kandidatov ne imenuje.

V omenjeni odvetniški družbi menijo, da kandidata izpolnjujeta zakonska določila, kar naj bi ugotovila tudi vlada, ki ju je predlagala, predsednik države pa naj bi imel pri tem le protokolarno funkcijo.

Urad predsednika: Kandidati niso izpolnjevali pogojev, določenih z zakonom
V uradu predsednika države pa so kot razlog za neimenovanje vseh sedmih kandidatov za veleposlanike navedli neizpolnjevanje zakonskih pogojev. Brez veleposlaniškega mesta so tako ostali še Aleš Balut (Bratislava), Andrej Benedejčič (Kijev), Primož Šeligo (Teheran), Matjaž Šinkovec (Washington) in Robert Kokalj (Moskva).

Po nekaterih pravnih razlagah Dimitrij Rupel v skladu z novelo zakona o zunanjih zadevah, ki jo je predlagala poslanska skupina Zares, sam Rupel pa jo je podprl, nekdanji zunanji minister ni bil sedem let zaposlen kot diplomat, torej kot javni uslužbenec na ministrstvu za zunanje zadeve.

Bo nova vlada spremenila zakon?
Šelogo, Benedejčič in Trekman so bili že do zdaj veleposlaniki in bi v skladu z zakonom morali pred odhodom na novo veleposlaništvo dve leti službovati v domovini. A se tega določila tudi v preteklosti ni upoštevalo.

Nova vlada sicer napoveduje spremembo zakona o zunanjih zadevah, saj predsednik vlade Borut Pahor meni, da veljavni zakon nekaterim sposobnim diplomatom onemogoča, da bi kandidirali za veleposlanike.

A. M.

Zapleti z veleposlaniki se nadaljujejo