Dimitrij Rupel je dejal, da bodo Finski poslali še eno noto. Foto: EPA
Dimitrij Rupel je dejal, da bodo Finski poslali še eno noto. Foto: EPA
Alexander Stubb

"Finska bo dobila še eno noto, v kateri bomo zahtevali, da se v najkrajšem času, v nekaj urah, stvari dokažejo," je Dimitrij Rupel dejal po srečanju s finskim kolegom Alexandrom Stubbom v Avignonu in dodal: "To je politični problem."

Slovenija je že prejela odgovor na prvo noto, je pojasnil minister Rupel in jo opisal kot "čisto tehnično". Obenem je napovedal še eno noto z zahtevami po takojšnjih dokazih. "Kajti slovenski volivci so upravičeni do človekovih pravic, svobode izražanja, kot je do tega upravičen neki finski novinar," je pojasnil.

Iz ministrstva za zunanje zadeve pa so sporočili, da so v drugi noti ponovili, da pričakujejo, da bo finska vlada znotraj svojih pristojnosti "storila vse potrebne korake, da se čimprej, v nekaj dnevih, razkrijejo dejstva o domnevni korupciji v primeru nakupa oklepnikov Patria".

Na MZZ-ju so v noti še zapisali, da pričakujejo, da bodo rezultati preiskave predstavljeni tudi slovenski javnosti pred parlamentarnimi volitvami 21. septembra 2008.


"Danes beremo v časopisih, da se oglašajo tudi državni uradniki iz Finske, tako to sedaj ni več vprašanje svobode izražanja, ampak dejansko politični problem, kot bi šlo za to, da bi finski uradniki, finski ljudje odločali o izidu volitev na Slovenskem," je ob prihodu na neuradno zasedanje zunanjih ministrov v Avignonu dejal Rupel.

Stubb: Finska vlada se ne bo vpletala v delo medijev
V Avignonu pa je o aferi Patria in odzivih v Sloveniji govoril tudi finski zunanji minister Stubb, ki je poudaril, da se "finska vlada ne bo in se ne more vpletati v delo finskih medijev". Hkrati je poudaril, da je užaloščen zaradi vpliva afere na volitve v Sloveniji in da bi bilo treba v tem času razpravljati o številnih drugih pomembnih temah: "S človeške plati se mi zdi nepošteno, zdi se mi, da bi morala Slovenija v tem času razpravljati o številnih drugih pomembnih temah."

"Na neki način je nekoliko čudno, da je medijska zgodba v eni državi postala tako velika zgodba slovenskih volitev," je dejal Stubb in dodal: "Razumem, da to ni dobro za volitve v Sloveniji, užaloščen sem, a finska vlada ne more storiti veliko."