Oddaja Resnica o Patrii bi lahko omajala zaupanje v bilateralnih odnosih med državama, pravijo na MZZ-ju. Foto: MMC RTV SLO
Oddaja Resnica o Patrii bi lahko omajala zaupanje v bilateralnih odnosih med državama, pravijo na MZZ-ju. Foto: MMC RTV SLO
Valentin Hajdinjak
Tiskovni predstavnik vlade, Valentin Hajdinjak, je prepričan, da je najbolj oškodovano ime Republike Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

V noti je ministrstvo za zunanje zadeve Finsko opozorilo, da je bil v omenjeni oddaji predsednik vlade neposredno obtožen prejemanja podkupnine pri nakupu oklepnikov patria.

MZZ: Pričakujemo pojasnila
V noti je ministrstvo izrazilo presenečenje nad hudimi obtožbami na račun premierja Janše in poudarilo, da "je ob vsem spoštovanju svobode izražanja in neodvisnosti medijev nedopustno, da finska nacionalna televizija obtoži predsednika vlade prijateljske države, ne da bi hkrati objavila tudi trdne dokaze o njegovi vpletenosti v podkupovanje".

Z zunanjega ministrstva so še sporočili, da so Finsko opozorili, da je z navedeno oddajo televizija YLE posegla v predvolilno kampanjo v Sloveniji. "Takšno ravnanje lahko omaje zaupanje v bilateralnih odnosih med državama, zato pričakujemo ustrezna pojasnila," še pravijo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Kdo bo tožil in kdaj, še ni znano, a tožba bo
Tiskovni predstavnik vlade, Valentin Hajdinjak, je napovedal tožbo proti finski televiziji, a za zdaj še ni jasno, kdo jo bo vložil in kdaj, saj pravni strokovnjaki še proučujejo primer in se odločajo, kdo bo tožnik in na katero sodišče bo tožba vložena. "Ko bodo pravni strokovnjaki končali delo, bo vlada sprejela odločitev in takrat bomo lahko povedali kaj več vsebinskega o sami tožbi," je pojasnil Hajdinjak.

Pri tem je Hajdinjak odgovoril tudi na vprašanje vodje poslanske skupine stranke Zares Mateja Lahovnika, ki ga je zastavil predsedniku računskega sodišča Igorju Šoltesu, ali je vlada v zadevi lahko tožnik glede na to, da naj bi se (po prepričanju stranke Zares) obtožba nanašala neposredno na Janeza Janšo. Hajdinjak je prepričan, da je bilo s "to hudo in absurdno obtožbo predsednika vlade najbolj oškodovano ime Republike Slovenije".

Vlada je tožilstvo in policijo že prej pozvala, naj pripravita poročili o zadevi Patria in ju posredujeta državnemu zboru za obravnavo na izredni seji.

Oglasili pa so se tudi v podjetju Patria, kjer pravijo, da ne poznajo dejstev, ki bi kazala na to, da so obtožbe iz finske televizijske oddaje utemeljene. Kot so še sporočili, so nekatere okoliščine, omenjene v oddaji, predmet policijske preiskave, zato podjetje o tem ne želi razpravljati v medijih. V zvezi z razjasnitvijo zadeve sodelujejo s finskim uradom za preiskave, so še sporočili iz Patrie.

T. K.