Ministra se bosta sestala v Münchnu. Foto: MMC RTV SLO
Ministra se bosta sestala v Münchnu. Foto: MMC RTV SLO
Po srečanju predsednikov na Otočcu

Sestala naj bi se ob robu Münchenske varnostne konference, ki bo potekala od 8. do 10. februarja. Strinjala sta se, da to srečanje ne more nadomestiti sestanka med Evropsko komisijo, Hrvaško, Italijo in Slovenijo, ki so junija 2004 podpisale znani dogovor, da hrvaška Zaščitna ekološka in ribolovna cona ne velja za članice EU-ja. Vodja slovenske diplomacije je tudi izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška čim prej predlagala primerno rešitev za konkretni problem.

Za srečanje sta se dogovorila po telefonu, govorila pa sta tudi o nekaterih odprtih vprašanjih v zvezi s pogajanji Hrvaške za članstvo v EU-ju, pa tudi "o problemih, ki so se zaradi daljšega premora pri stikih na ministrski ravni nakopičili med Hrvaško in Slovenijo," je zapisalo slovensko zunanje ministrstvo.

Dogovor za srečanje je potrdilo tudi hrvaško zunanje ministrstvo. Zapisalo je, da sta ministra izrazila pripravljenost pogovoriti se o vseh vprašanjih, ki so zadnje dni bremenila odnose med državama.

V četrtek je Rupel ponovil, da težave v zvezi z ERC-jem niso dvostranski problem med Slovenijo in Hrvaško, čeprav si Hrvaška morda prizadeva, da bi to postale, ampak gre za vprašanje med njo in Unijo.

M. R.

Po srečanju predsednikov na Otočcu