Foto:
Foto:
Rupel zavrnil Sanaderja

S tem se je Dimitrij Rupel odzval na besede hrvaškega premierja Iva Sanaderja, ki je menil, da je neprimernost Hamburga le Ruplovo neuradno stališče. "Tudi če si preberete kakšno konvencijo o mednarodnih odnosih in diplomaciji, boste videli, da je to, kar pravi zunanji minister, hočeš nočeš uradno stališče države," pravi Rupel.

Minister je zatrdil, da se Slovenija želi pogovarjati naprej. Če Hrvaške ne bodo prepričali, da je sodišče Ovseja za poravnavo in arbitražo pravo, bodo govorili še o drugih možnostih.

Badinter vs. Hamburg
Na vprašanje, ali ne bi bilo bolj smiselno, da mejo na kopnem določi Badinterjevo sodišče (Ovse), mejo na morju pa Mednarodno sodišče za pomorsko pravo v Hamburgu, je Rupel odgovoril, da zadnje ni rešilo še nobenega problema. Na komentar novinarja, ki je dejal, da je Hrvaška enakega mnenja glede Badinterjeve komisije, pa izjavil, da je tudi to res, pri tem pa dodal, da je Badinter rešil Hrvaško in Slovenijo z arbitražno komisijo, na podlagi mnenj katere je bilo možno obe državi sploh priznati.

Rupel je tako prepričan, da so Badinterjeve zasluge in kompetence nesporne. Na drugi strani pa je Hamburg po njegovih besedah izdelal samo mnenja o nekaterih posameznih tehničnih vprašanjih in se ni nikoli ukvarjal z mejo.

Rupel je dejal še, da so z odgovorom Zagreba zadovoljni, da pa gre za besede, ki so zaupne narave, in zato ne more komentirati vseh podrobnosti.

Rupel zavrnil Sanaderja