Ministrica pravi, da morajo na Finskem razumeti našo željo po zmanjšanju števila vozil, in upa, da se bodo lahko razumno dogovorili. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica pravi, da morajo na Finskem razumeti našo željo po zmanjšanju števila vozil, in upa, da se bodo lahko razumno dogovorili. Foto: MMC RTV SLO
Posel s patriami za zdaj končan

Za koliko bodo zmanjšali število naročenih patrij, ministrica še ni želela povedati, saj je po njenem program sanacije zelo odvisen od razpoložljivih finančnih sredstev v prihodnjih dveh letih.

"Ustavitev proizvodnje vozil v Gorenju je dokaj moder ukrep Patrie, kajti jasno smo povedali, da v letošnjem letu ne bomo mogli plačati nobenega vozila več in da so sredstva tudi za prihodnost verjetno zelo omejena," je poudarila in dodala, da je dobro, da se ne proizvaja v nedogled brez upoštevanja realnih dejstev.

Tudi predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Jožef Jerovšek meni, da je v danem položaju ustavitev proizvodnje realna: "Naš proračun je popolnoma prazen in glede na to, da ministrica javno govori, da ni dodatnih sredstev za plačevanje v tem letu, vsaka gospodarska družba gleda na svoje interese."

Če bo drugačna oborožitev, se lahko poviša cena
Upa sicer, da se bodo lahko s finskim podjetjem na razumen način dogovorili glede reprogramiranja naročila in da bodo dobave prestavljene v prihodnost.

Cena za posamezno vozilo se lahko tudi poveča, če bodo "spremenili konfiguracijo, da bodo drugačni oborožitveni sistemi na vozilih ali da bo teh vozil z več oborožitvene opreme, kot jih je bilo v osnovni pogodbi, in da se bo spremenilo število vozil".

Sicer pa je ministrica opozorila tudi na to, da še ni dokončana zgodba o pravičnosti in poštenosti celotnega posla. Prav zato se pripravljajo na "vse mogoče variante in izhode v okviru tega posla". Odbor DZ-ja jim je naročil, naj preučijo možnosti za enostransko prekinitev pogodbe, zato se ukvarjajo tudi s tem.

Bo kazni kmalu plačevala Slovenija?
A če država kmalu ne plača tega, kar se je v pogodbi obvezala, grozijo pogodbene kazni tudi nam. "Do zdaj smo jih mi zaračunavali, od zdaj jih bo nasprotna stran zaračunavala nam," pravi Jelušičeva. O znesku nima ocen, vendar je po njenih besedah v pogodbi jasno zapisano, kako je s tem. Kljub temu pa pričakuje, da bodo zmogli dovolj dobre volje in da se bodo lahko dogovorili za reprogramiranje pogodbe z Rotisom.

Posel s patriami za zdaj končan