Matteo Salvini je vsa italijanska pristanišča zaprl za reševalne ladje z begunci in migranti. Foto: Reuters
Matteo Salvini je vsa italijanska pristanišča zaprl za reševalne ladje z begunci in migranti. Foto: Reuters

Kot sta zapisala predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila in predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, naj bi na srečanju z italijanskim notranjim ministrom obravnavali nekatera pomembna vprašanja glede izvajanja zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji iz leta 2001 in čezmejne odnose med Italijo in Slovenijo.

Po pisanju Primorskega dnevnika bo Salvini v Trstu na sedežu dežele Furlanije - Julijske krajine ob prisotnosti madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjarta podpisal pogodbo z madžarskimi vlagatelji, ki želijo vlagati v tržaško pristanišče. Nato naj bi na prefekturi podpisal dva dodatna protokola, glede zakonitosti naložb, pri katerih bodo soudeleženi tudi občina Trst, dežela FJK, prefektura in sistemska pristaniška oblast za vzhodni Jadran, ter glede izgona migrantov v domovino. Po napovedih naj bi pri tem Salvini predlagal dodatne ukrepe za zaščito italijanske vzhodne meje.

Levosredinska italijanska opozicijska Demokratska stranka ob robu Salvinijevega obiska v Trstu na nekaterih mejnih prehodih med Italijo in Slovenijo pripravlja demonstracije za ohranitev odprtih meja. Demonstracije bodo potekale na italijanski strani mejnih prehodov Fernetiči, Krvavi Potok in Škofije, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ob tem naj bi na Trgu Evrope v Novi Gorici v petek zvečer na pobudo italijanske strani potekale demonstracije z naslovom Nikoli več zidov proti Salvinijevi migrantski politiki ter za ohranjanje sožitja med narodoma in ohranjanju odprtih meja. Poleg tega je Tržaško združenje protifašistov in protirasistov ob Salvinijevem obisku v Trstu pozvalo Tržačane, naj na balkonih izobesijo svoje transparente.

Sorodna novica Italija bi morala postavitev ograje na meji priglasiti Bruslju

Cerar: Mešane patrulje so pravilen ukrep

Mešanim policijskim patruljam na meji z Italijo je precej pozornosti namenil Odbor DZ-ja za zunanjo politiko. Medtem ko so opozicijski poslanci odločitev kritizirali, češ da "ubija duh schengena" in koristi predvsem interesom Italije, jo je minister za zunanje zadeve Miro Cerar zagovarjal kot "pravi ukrep ob pravem času".

Cerar je tudi pojasnil, da je imel za dogovor o skupnih policijskih patruljah na meji z Italijo soglasje vlade. Dejal je še, da je bil namen predloga o mešanih policijskih patruljah preprečiti enostranske ukrepe italijanske vlade, ki bi bili po njegovem mnenju zagotovo v škodo Slovenije in slovenskih interesov. S skupnimi patruljami so izničeni razlogi, da bi se nadzor na meji z Italijo še nadalje zaostroval. Dodal je, da ima Slovenija sporazume o možnosti mešanih policijskih patrulj z vsemi štirimi sosednjimi državami; torej tudi z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. S Hrvaško jih tudi izvaja. Poleg tega ima Italija mešane patrulje z vsemi sosedami znotraj schengena. Ker se je nadzor na meji z Italijo začel šele pred dvema dnevoma, je po Cerarjevih besedah še prezgodaj za resne ocene, ki so sicer v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve.

"Slovenija se nikoli ni in se ne bo izvzemala iz schengena in tudi ne bo dovolila, da bi nas kdo kdaj izvzemal, (...) in nobene izjave ne poznam, da bi kdor koli v tujini (...), v sosednjih državah, EU (...) rekel, da Slovenija ne pripada schengenu, da Slovenija ni schengenska država, da Slovenija ne bi opravljala svojih dolžnosti v okviru schengena. Slovenije je prepoznana v EU-ju kot zelo odgovorna država schengenskega območja, ki izvaja vse svoje dolžnosti," je poudaril Cerar.