Foto:
Foto:
Srečanja se je udeležilo sedem premierjev.
Premier Anton Rop je bil gostitelj srečanja.
V združenju Srednjeevropske pobude je 17 držav.

Kot prioriteto sta premierja omenila vzpostavitev uradnih stikov na vseh ravneh. Janša je Hrvaški zagotovil polno podporo svoje vlade na poti v EU in Nato, Sanader pa je ponovil nesprejemljivost rešitev, ki so glede slovensko-hrvaške meje zapisane v koalicijski pogodbi nove slovenske vlade.

Pomoč nečlanicam EU-ja
Predsedniki vlad Srednjeevropske pobude so ob koncu dvodnevnega zasedanja sprejeli še deklaracijo, v kateri se zavzemajo za pospešeno vključitev vseh članic SEP-a v evropske strukture ter za tesno partnerstvo med vladami, parlamenti, poslovneži in civilno družbo. Sprejeli tudi sklep, po katerem bo predsedovanje organizaciji po letu 2006 prevzelo sedem držav, ki doslej še niso bile v predsedstvu.

Slovenski premier v odhajanju Anton Rop, ki je bil tudi gostitelj srečanja, je ob tem povedal, da se je z letošnjim vstopom petih članic 17-članske pobude v Evropsko unijo razširil krog držav, ki lahko pomagajo drugim. Po njegovem mnenju je to velik izziv za SEP.

Za rešitev krize v Ukrajini
Predsedstvo Srednjeevropske pobude je na vrhu v Portorožu sprejelo izjavo, v kateri izraža zaskrbljenost nad krizo v Ukrajini. Vpletene strani so pozvali k zmernosti in se izrekli za preiskavo obtožb o domnevnih nepravilnostih med drugim krogom predsedniških volitev.

Izjavo predsedstva, ki ga poleg Slovenije sestavljajo še Poljska in Slovaška, je podprl še avstrijski kancler Wolfgang Schüssel, ki med rešitvami omenja tudi možnost ponovnih volitev.

Najbolj ostro je nastopil poljski premier Marek Belka, ki je dogajanje v Ukrajini, tudi članici SEP-a, označil kot nesprejemljivo. Ukrajino sicer v Portorožu zastopa minister za gospodarstvo Mikola Derkač.

Okrnjena zasedba
Vrha v Portorožu so se udeležili premierji Albanije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Poljske in Slovaške, ostale države pa so zastopali podpredsedniki vlad ter notranji ministri in ministri za gospodarstvo.