Miran Potrč meni, da je zvišanje potrebnega števila podpisov neutemeljeno. Minister Virant pa je prepričan, da bodo resni pobudniki brez težav zbrali 5.000 podpisov. Foto: EPA
Miran Potrč meni, da je zvišanje potrebnega števila podpisov neutemeljeno. Minister Virant pa je prepričan, da bodo resni pobudniki brez težav zbrali 5.000 podpisov. Foto: EPA
Volilna skrinjica
Z novelo zakona želi koalicija utrditi oblast v svojih rokah, meni Potrč. Foto: RTV SLO

Po sestanku z ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom je Miran Potrč dejal, da se v stranki med drugim ne strinjajo z ukinitvijo predhodnega zakonodajnega referenduma, s povečanjem potrebnega števila podpisov za referendum s 1.000 na 5.000, podaljšanjem roka za izvedbo referenduma na eno leto in z možnostjo ugovora predsednika DZ-ja v sedmih dneh po koncu zbiranja podpisov.

SD za švicarski model
V SD-ju so že v prejšnjih mandatih predlagali nekatere spremembe v postopkih ljudske iniciative, vendar so bili predlogi po besedah vodje poslanske skupine SD-ja Mirana Potrča v celoti zavrnjeni. V SD-ju predlagajo, da se po švicarskem vzoru uvede t. i. zakonodajna državljanska pobuda, pri čemer bi po določenemu številu zbranih podpisov posredovali predlog zakona v državni zbor, če pa ga ta v določenem času ne bi sprejel, bi ljudje o predlogu glasovali na referendumu.

Naslednja izmed možnosti za racionalizacijo pri vprašanju ljudske iniciative je postavitev dveh 'referendumskih' rokov na letni ravni, pri čemer bi se na dveh vnaprej določenih datumih odločalo o vseh predhodno vloženih pobudah. Tak predlog v SD-ju podpirajo, je dejal Potrč.

Miran Potrč še meni, da bi bila mogoča tudi uvedba dodatne, četrte faze v zakonodajnem postopku, pri čemer bi se DZ-ju dalo dodatno možnost za odločanje. Minister Virant je dejal, da so o tem predlogu v strokovni skupini sicer razpravljali, da pa ta ni dobil potrebne podpore.

V SD-ju si želijo tudi natančno določitev rokov za DZ in državni svet, tako da ne bi nastajale morebitne zlorabe.

Novela znova v vladno usklajevanje
Novela zakona o referendumu in ljudski iniciativi je za zdaj še v fazi vladnega usklajevanja. Predlog bo potreboval široko podporo v DZ-ju, saj je za njegovo izglasovanje potrebna dvotretjinska večina poslancev. Naslednji sestanek ministra Viranta s predstavniki opozicije naj bi se zgodil konec avgusta ali v začetku septembra.