Potrč je potrdil, da je pritožba v sklepni fazi. Foto: RTV SLO
Potrč je potrdil, da je pritožba v sklepni fazi. Foto: RTV SLO
Upravno sodišče
Upravno sodišče je menilo, da pravici poslancev zahtevati parlamentarno komisijo ne gre neposredno sodno varstvo. Foto: RTV SLO

Vodja poslancev SD-ja Miran Potrč je dejal, da je oblikovanje pritožbe v sklepni fazi. V pritožbi bodo dokazovali nesprejemljivost argumentov upravnega sodišča, ki po mnenju SD-ja in LDS-a pravijo, da zahteva za parlamentarno preiskavo ni ustavna pravica in da je DZ ni dolžen uveljaviti.

Potrč je še dodal, da bi bila lahko nekatera pravna vprašanja podlaga za to, da bi se onemogočila uresničitev pravice in obveznosti predsednika DZ-ja in DZ-ja samega.

Argumenti upravnega sodišča
Upravno sodišče je v odločbi pojasnilo, da ravnanje, zoper katerega sta se pritožila SD in LDS, ni takšne narave, da se lahko izpodbija v upravnem sporu. Po mnenju sodišča namreč pravica, ki je neposredno namenjena samo poslancem, ni enaka drugim pravicam, ki uživajo neposredno sodno varstvo.

Poslanci bi lahko sodno varstvo te pravice zahtevali, šele ko bi od predsednika DZ-ja zahtevali, da se njihova zahteva o ustanovitvi komisije uvrsti na dnevni red seje DZ-ja.

Opozicija že zahtevala uvrstitev na dnevni red
Poslanci LDS-a in SD-ja so to storili na sredini izredni seji DZ-ja, kjer pa njihov predlog, da bi zadevo uvrstili na dnevni red, ni bil sprejet.

Potrč je zato dejal, da preučujejo tudi možnost vložitve nove tožbe, vendar se zanjo še niso dokončno odločili.