Vrhovni sodniki so  zadevo odstopili kolegom na upravnem sodišču. Foto: RTV SLO
Vrhovni sodniki so zadevo odstopili kolegom na upravnem sodišču. Foto: RTV SLO
Predsednik DZ-ja France Cukjati
Cukjati si je zaradi nasprotovanja dvema komisijama, ki bi preiskovali isto tematiko, nakopal tožbo opozicije. Foto: RTV SLO

Tožbo proti Cukjatiju je vložila skupina 31 poslancev SD-ja in LDS-a, ker naj bi s tem, ko je zavrnil zahtevo opozicije po uvedbi parlamentarne preiskave glede odprodaje državnih deležev v Mercatorju, kršil 93. člen ustave.

Tožba je bila hkrati vložena na upravno in vrhovno sodišče, saj zaradi prvega takšnega primera vlagateljem ni znano, katero sodišče se bo izreklo za pristojno. Vrhovno sodišče z odločitvijo tožbo odstopa v presojo upravnemu sodišču, je poročal Radio Slovenija.

Predsednik Upravnega sodišča Janez Breznik je povedal, da spisa od vrhovnega sodišča še niso prejeli. Ko ga bodo, bodo zadevo obravnavali prednostno, saj gre za zatrjevanje kršitve ustavne pravice, je dejal.

Cukjati meni, da je ravnal prav
Cukjati je ob vložitvi tožbe dejal, da se veseli njenega izida, saj bo tako dana podlaga za odločanje v podobnih primerih tudi v prihodnje.

Izrazil je tudi prepričanje, da je glede odredbe o samo eni komisiji ravnal pravilno. Pojasnil je, da je predlog, po katerem se je na dnevni red uvrstila samo zahteva 39 poslancev strank vladajoče, ne pa tudi opozicijske zahteve podprla tudi zakonodajno-pravna služba. Ta je namreč odsvetovala, da bi eno zadevo obravnavali dve komisiji, dodaja Cukjati.

Izteka se rok za člane komisije
Z današnjim dnem se sicer izteče podaljšani rok, do katerega morajo poslanske skupine mandatno volilni komisiji posredovati predloge članov v koalicijski preiskovalni komisiji za prodajo deležev Kada in Soda v 83 podjetjih.

Do zdaj je člane v komisijo, ki bo preiskovala domnevno sporne primere odprodaje deležev Kada in Soda v 83 podjetjih, predlagalo pet poslanskih skupin. Poleg štirih koalicijskih strank je svojega člana predlagal tudi opozicijski SNS, ki je sprva zavrnil sodelovanje v preiskovalni komisiji. Tako so po poslovniku DZ-ja izpolnjeni pogoji za ustanovitev komisije. Njena natančna sestava bo določena v petek.

SD in LDS pri delu te komisije ne nameravata sodelovati, dokler ne bodo izpolnjene njune zahteve. Želita namreč, da bi komisija zadevo Mercator obravnavala prednostno, v tem primeru pa bi komisiji predsedovala opozicija.