Testen in Dobrajčeva sta predlagana za predsednika preiskovalne komisije o prodajah deležev Kada in Soda. Foto: RTV SLO
Testen in Dobrajčeva sta predlagana za predsednika preiskovalne komisije o prodajah deležev Kada in Soda. Foto: RTV SLO
Milan M. Cvikl
Cvikl ponavlja, da opozicije v takšni komisiji, kot je zastavljena zdaj, ne bo. Foto: RTV SLO
Polonca Dobrajc
Dobrajčeva naj bi v komisiji zastopala SDS. Foto: RTV SLO

Mandatno-volilna komisija DZ-ja, ki je rok podaljšala, bo kandidate za preiskovalno komisijo določila na naslednji seji, ki mora biti sklicana najpozneje do 20. decembra.

Predsednik te komisije Franc Sušnik (SDS) je dejal, da so svoje člane v preiskovalno komisijo o prodajah Kada in Soda v 83 podjetjih, tudi v Mercatorju, doslej predlagali le SDS, NSi in SLS. Predloge za članstvo v komisiji morajo poslanske skupine posredovati do 15. decembra.

Opozicija vztraja
Milan M. Cvikl (LDS) je znova poudaril, da opozicija v tej komisiji ne bo sodelovala, če primer Mercator ne bo obravnavan prednostno in če tega dela preiskave ne bo vodil poslanec SD-ja ali LDS-a. Cvikl se je še zavzel, da predsednik DZ-ja skliče sestanek vseh poslanskih skupin, na katerem bi poskušali doseči soglasje glede ustanovitve preiskovalne komisije.

Poslanec SD-ja Dušan Kumer se je strinjal s Cviklom in dejal, da je takšna komisija neživljenjska, saj tolikšnega obsega dela nikakor ne more opraviti v le enem mandatu.

Kandidati koalicije
SLS je predlagal Stanislava Brenčiča, NSi Cirila Testena, SDS pa Polonco Dobrajc, ki je tako kot Testen predlagana tudi za predsednico komisije. DeSUS naj v njej ne bi sodeloval, saj meni, da gre za izgubo časa, SNS naj bi o tem in svojem kandidatu v komisiji razpravljal danes.

SD in LDS svojih članov v komisijo ne bodo imenovali, če ne bo sklenjen kompromis glede Mercatorja. Komisija mora imeti najmanj pet članov, pri čemer morajo imeti sodelujoče stranke enako število članov.