DZ je odredil drugo preiskavo v tem mandatu. Foto: RTV SLO
DZ je odredil drugo preiskavo v tem mandatu. Foto: RTV SLO
Milan M. Cvikl
V LDS-u so pozdravili mnenje zakonodajno-pravne službe DZ-ja. Foto: RTV SLO
Sašo Peče iz SNS-a
Peče je dopoldne sejo obstruiral, zdaj pa ji predseduje. Foto: RTV SLO
Mercator je že nekaj časa v ospredju političnih sporov.
O odprodaji Mercatorja bo sodila le ena komisija, je odločil predsednik DZ-ja France Cukjati in si nakopal tožbo opozicije. Foto: RTV SLO
Predsednik državnega zbora France Cukjati
Proti Cukjatiju je vložena tožba na vrhovnem in upravnem sodišču. Foto: RTV SLO
Mikrofon v državnem zboru
Poslanci o komisiji za Mercator razpravljajo brez SNS-a. Foto: RTV SLO
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar
Z zakonom o informacijskem pooblaščencu naj bi dosegli racionalizacijo postopkov. Foto: RTV SLO

Poslanci so po celodnevnem zasedanju podprli uvedbo preiskave o spornih prodajah državnega premoženja v 83 podjetjih, med njimi tudi v Mercatorju. Že med razpravo je opozicija zakonodajno-pravni službi naročila, naj preveri, ali bi moral DZ ustanoviti komisijo le za primer Mercator.

Preiskava bo ugotavljala politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v zvezi z domnevnim oškodovanjem državnega premoženja pri prodaji deležev Kada in Soda v gospodarskih družbah. Zajete bodo vse prodaje, ki so sporne z vidika skladnosti z zakonom in predpisi preglednosti ter gospodarnosti.
Ta je pojasnila, da bi bila uvedba komisije, ki jo je predlagala koalicija, mogoča šele, ko bodo predlagatelji zahtevo popravili in jo bolje uskladili z zahtevo opozicije. V zahtevi koalicije namreč ni zapisano, da mora biti primer Mercator obravnavan prednostno.

Komisija že decembra
DZ je pozneje kljub temu mnenju odredil preiskavo po zahtevah koalicije, ni pa jasno, kdaj bodo obravnavali Mercator. Poslanske skupine se bodo tako na kolegiju predsednika DZ-ja uskladile glede članstva v komisiji, nato pa naj bi na decembrski redni seji ustanovili preiskovalno komisijo, ki naj bi delo začela v začetku prihodnjega leta.

Opozicija: Kršena je ustavna pravica
Opozicija je že pred sejo napovedala, da v preiskavi, kot jo zahteva koalicija, ne bo sodelovala. Menijo, da koalicija krši ustavno pravico do opozicijske preiskovalne komisije in s tem preprečuje nadzor nad oblastjo. Darja Lavtižar Bebler in Milan M. Cvikl (oba LDS) se že med razpravo nista strinjala z ugotovitvijo, da je mogoča samo ena preiskovalna komisija, zato so v LDS-u zakonodajno-pravni službi državnega zbora naložili, naj preveri možnost ustanovitve še druge.

Obstrukcija SNS-a
Slovenska nacionalna stranka je napovedala, da pri razpravi, ustanovitvi in delu parlamentarne komisije, ki naj bi preiskovala odprodajo državnega premoženja Kada in Soda, ne bo sodelovala. Po mnenju Saša Pečeta komisija namreč ne bo opravila ničesar, ampak bo na njenih sejah slišati le vrsto medsebojnih obtoževanj. Peče je dodal, da so se v SNS-u zavzemali le za eno komisijo brez političnega ozadja, vendar zanjo ni bilo konsenza. Poslanci SNS-a so nato zapustili dvorano.

Tanko: Delo utegne biti hitro opravljeno
Prvopodpisani pod pobudo za ustanovitev koalicijske preiskovalne komisije Jože Tanko (SDS) je uvodoma dejal, da je komisija, ki jo je predlagala skupina koalicijskih poslancev, potrebna, saj bodo tako lahko preverili pretekle prodaje obeh paradržavnih skladov, Kada in Soda. Po njegovem mnenju je bilo namreč umikanje države iz gospodarstva v preteklosti "zamegljeno". Če so bile prodaje deležev transparentne, bo delo preiskovalne komisije "enostavno, hitro in učinkovito."

Ob tem je dejal, da je bila odprodaja Mercatorja odgovorna in v skladu z zavarovanjem državnega premoženja. Prodajna cena delnic družbe je bila po njegovem mnenju enaka tržni ceni oziroma ceni za dokapitalizacijo, h kateri je bila povabljena tudi uprava Mercatorja.

Cukjati si je nakopal tožbo
Parlamentarna komisija, ki naj bi bila na predlog 39 koalicijskih poslancev ustanovljena decembra, naj bi poleg odprodaje deležev Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe v Mercatorju preiskovala tudi vse druge domnevno sporne odprodaje državnega premoženja.

Opozicija iz SD-ja in LDS-a je sicer zahtevala, da se komisija ustanovi le za preiskavo odprodaje Mercatorja. Ker predsednik DZ-ja France Cukjati predloga opozicije ni sprejel, sta SD in LDS proti njemu vložila tožbo na vrhovno in upravno sodišče. Cukjati tožbo zavrača in pojasnjuje, da bo koalicijska komisija po dopolnilu zahteve prednostno obravnavala prav vprašanje Mercatorja in tako upoštevala opozicijske zahteve.

Poslanci potrdili Daolia
Poslanci so za v. d.-ja direktorja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov imenovali Sergija Daolia. Zaradi osebnih in zdravstvenih razlogov je namreč dozdajšnja direktorica Marja Majer Cuk oktobra odstopila, vlada pa je na njeno mesto začasno imenovala Sergija Daolia, ki bo sklad vodil največ leto dni.

Sprejet zaključni proračun
Poslanci so še pred prekinitvijo z 22 glasovi za in 21 proti sprejeli zaključni račun državnega proračuna za leto 2004. DZ je odrekel poslansko imuniteto poslanki Bredi Pečan, ki ji očitajo domnevno zlorabo uradnega položaja.

Pirc Musarjeva postala informacijska pooblaščenka
DZ je zadnji dan novembrskega zasedanja sprejel še zakon o informacijskem pooblaščencu, ki v eno institucijo združuje področji pooblaščenca za dostop do informacij javnega značaja in organa za nadzor nad varstvom osebnih podatkov.

Informacijski pooblaščenec bo opravljal naloge na področju dostopa do informacij javnega značaja in nadzor nad varovanjem osebnih podatkov. Z zakonom naj bi dosegli racionalizacijo in preprečili spore med obema institucijama. Informacijska pooblaščenka bo do konca svojega mandata Nataša Pirc Musar, do zdaj pooblaščenka za dostop do informacij javnega značaja.

Deloven zadnji dan zasedanja
Poslanci so potrdili tudi zakon o zaščiti prič, s katerim bodo zagotovljeni pogoji za zaščito oseb, ki bi bile lahko ogrožene zaradi pričanja v kazenskem postopku, in novelo zakona o javnih uslužbencih, ki približuje položaj zaposlenih v javni upravi zaposlenim v zasebnem sektorju.

DZ se je seznanil tudi s prenehanjem poslanskega mandata nekdanjemu državnemu sekretarju v premierjevem kabinetu Miroslavu Luciju, ki je postal veleposlanik v Srbiji in Črni gori ter z odstopom Franca Pukšiča, ki se vrača v poslanske klopi, z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade.