SD ohranja prednost pred SDS-om, a kot piše Delo, naj bi ta kopnela zaradi predsednika stranke Lukšiča. Foto: BoBo
SD ohranja prednost pred SDS-om, a kot piše Delo, naj bi ta kopnela zaradi predsednika stranke Lukšiča. Foto: BoBo

SD ostaja na vodilnem mestu med parlamentarnimi strankami, a njegova prednost pred konkurenčnim SDS je le še minimalna. Tako SD, sodeč po anketi, podpira 11,9 odstotka ljudi, SDS pa 11,7 odstotka. SD-ju je podpora padla s 14,7 odstotka. Kot piše Delo, je razlog za padec podpore mogoče pripisati delovanju predsednika stranke Igorja Lukšiča, ki se je v zadnjem mesecu javno sprl z nekaterimi zunajparlamentarnimi strankami in onemogočil imenovanje novega zdravstvenega ministra.

Že drugi mesec se povečuje podpora PS-ju. Decembra je znašala 5,5 odstotka, zdaj pa 8,9. Na četrtem mestu se je utrdil DeSUS, ki je glede na januar pridobil skoraj eno odstotno točko. Ima 5,5-odstotno podporo. Na petem mestu je SLS s 3,9 odstotka podpore pred NSi-jem s 3,4. DL ima 2,1-odstotno podporo.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 3. do 6. februarja na reprezentativnem vzorcu 659 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Med zunajparlamentarnimi strankami ohranja Solidarnost podporo pri 1,4 odstotka, TRS pa je z 1,2 odstotka podpore zdrsnil na 0,4 odstotka. Približno toliko podpore imajo tudi Zares, LDS in SNS.

Volitev se ne bi udeležilo 22,4 odstotka vprašanih, kakšno drugo stranko bi jih volilo 3,1 odstotka, neodločenih pa bi bilo 13,2 odstotka vprašanih.

(Ne)podpora vladi ostaja enaka
Ocena vlade se februarja glede na januar ni bistveno spremenila. Še vedno jo več ljudi ocenjuje negativno, srednja ocena znaša 2,46. Prejšnji mesec so jo vprašani ocenili s 2,52. Vladi nasprotuje dobrih 60 odstotkov vprašanih. Tudi ocena za delo državnega zbora se ni bistveno spremenila in ostaja pri 2,24.

Politiki so februarja prejeli nižje ocene. Po lestvici priljubljenosti se je najbolj povzpel Dejan Židan, največji padec pa se je zgodil ministru za izobraževanje Jerneju Pikalu. Na vrhu je še vedno predsednik republike Borut Pahor. Na lestvico sta se vrnila Zoran Janković in Janez Janša, izpadla pa sta Igor Lukšič in evropski poslanec Jelko Kacin.