Socialni demokrati so predstavili predloge, ki bi jih umestili v šesti protikoronski zakon. Foto: BoBo
Socialni demokrati so predstavili predloge, ki bi jih umestili v šesti protikoronski zakon. Foto: BoBo

Vrag je vzel šalo, ukrepati je treba takoj, zato pozivajo koalicijo, naj jim prisluhne.
Podjetja so izčrpala rezerve, zato ni časa za čakanje na popravke obstoječih in nove svežnje protikoronskih ukrepov, je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik strokovnega sveta za finance pri SD-ju Milan Cvikl. V stranki so zato pripravili več dopolnil k predlogu šestega protikoronskega zakona, ki ga bo DZ obravnaval prihodnji teden.

Kot eno ključnih težav podjetij je Cvikl izpostavil likvidnost, kot razlog zanjo pa nedelovanje dve milijardi evrov vredne jamstvene sheme, ki jo je spomladi ponudil drugi sveženj protikoronske zakonodaje. "Vzrok so slabi poslovni pogoji," je dejal. Da bi jamstvena shema postala učinkovita, privlačna in operativna rešitev za zagotavljanje likvidnosti podjetij, v SD-ju predlagajo zvišanje državnih jamstev, podaljšanje ročnosti posojil z možnostjo vsaj dveletnega odloga in bistveno znižanje obrestnih pribitkov. Vlada naj tudi poenostavi uredbo, ki določa izvajanje jamstvene sheme. "Ta uredba je daljša kot sam zakon," je opozoril Cvikl.

Zdravstvenim in socialnim delavcem bi dali dodatek v vrednosti 100 odstotkov

Za ves čas pandemije bi v SD-ju vsem javnim uslužbencem ponudili dodatek k plačam v vrednosti 65 odstotkov, vsem zdravstvenim in socialnim delavcem pa v času razglašene epidemije dodatek v vrednosti 100 odstotkov. "Virus je vdrl v kar 90 odstotkov domov za starejše, kar za zdravstveni in socialnovarstveni sistem predstavlja velik napor," je pojasnil predsednik strokovnega sveta stranke za zdravje Branko Gabrovec.

Prihodke od prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, ki so zaradi zmanjšane dostopnosti do zdravstvenih storitev ostali v precejšnjem delu neizkoriščeni, pa bi v SD-ju preusmerili v zmanjšanje primanjkljaja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "S tem bi zagotovili manjši primanjkljaj in stabilnejše delovanje javnega zdravstvenega sistema," je prepričan Gabrovec.

Predlagajo izdajo bonov za kulturne prireditve

V šesti protikoronski zakon bi morali vključiti tudi ukrepe za pomoč kulturi. Predsednik strokovnega sveta stranke za kulturo Dejan Prešiček je predstavil tri: ustanovitev sklada z nepovratnimi sredstvi za pomoč ustanovam in organizacijam s področja kulture, izdajo vrednotnic za že plačane kulturne prireditve, ki jih zaradi epidemije ni bilo mogoče izvesti, in bone za kulturne prireditve, kakršne že poznamo s področja turizma.

Prešiček bi bone za kulturne prireditve izdal vsem polnoletnim prebivalcem Slovenije v vrednosti 25 evrov. Strošek za državo se mu ne zdi prevelik, skupaj bi jo boni stali približno 40 milijonov evrov.

V SD-ju bodo poskušali iz zakonskega besedila črtati tudi vse tiste ukrepe, ki niso povezani s preprečevanjem širjenja virusa in pomočjo ob epidemiji. Predsednica stranke Tanja Fajon je med njimi omenila izenačevanje pogojev za vpis na fakulteto za dijake s poklicno in splošno maturo, odlog akreditacije univerz blizu vladajoči stranki ter višje kazni za protestnike na javnih zbiranjih. Podpirajo sicer rešitve, ki še naprej ponujajo pomoč ljudem.