Z DDV-jem se srečujemo praktično vsakodnevno. Foto: BoBo
Z DDV-jem se srečujemo praktično vsakodnevno. Foto: BoBo


Potem ko je DZ prejšnji teden ocenil, da predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero bi davek znižali, ni primeren za nadaljnjo obravnavo, je SDS v parlamentarni postopek vložil nov predlog novele zakona.

Poslanska skupina je v sporočilu za javnost spomnila, da so bile sredi leta 2013 določene višje stopnje DDV-ja. Splošna stopnja se je povečala z 20 odstotkov na 22 odstotkov, nižja stopnja pa z 8,5 na 9,5 odstotka.

"Takratna vlada Alenke Bratušek, ki je zakon predlagala, je navedla, da gre za začasen protikrizni ukrep, ki bo trajal dve leti in s katerim naj bi stabilizirali javne finance. Vendar pa je vlada Mira Cerarja v noveli zakona o davku na dodano vrednost predlagala, da višje stopnje DDV-ja postanejo trajne," so zapisali.

Uzakonitev trajno višjih stopenj DDV-ja, ki jih je leta 2015 potrdila koalicija, je bila po oceni SDS-a nerazumljiva, nepotrebna, predvsem pa socialno krivična.

V največji opozicijski stranki zato predlagajo določitev splošne stopnje DDV-ja nazaj na 20 odstotkov in nižje stopnje DDV-ja nazaj na 8,5 odstotka, ob tem pa še uvedbo druge nižje stopnje, in sicer v višini pet odstotkov. Ta bi veljala za otroška oblačila in obutev, šolske potrebščine in gasilsko opremo, poleg tega pa tudi za dobavo električne energije, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja.