SDS se je takoj odzval na
SDS se je takoj odzval na "impotentnost Karbinih obtožb". Foto: www.sds.si
Patria
Vrednost celotnega posla, od katerega je Patria predvidevala podkupnine, je variirala zaradi posameznih nadgradenj osemkolesnikov, piše Delo.

Delo tako piše, da so pridobili dokument, iz katerega naj bi bilo razvidno, kakšne odstotke (in znesek) je v imenu provizij predlagal avstrijski poslovnež Hans Wolfgang Riedl (oziroma Patria). Faksimile dokumenta, ki ga objavljajo, naj bi kazal, da je bilo v leta 2006 podpisanem poslu med Patrio (trzinsko podjetje Rotis) in Slovenijo (obrambno ministrstvo) skupno predvidenih provizij za kar 25,8 milijona evrov: Rotisu v dveh deležih šest odstotkov od vrednosti 7231,6 milijona evrov (torej 13,9 milijona), poslovnežu Wolfgangu Riedlu, ki naj bi denar delil naprej slovenskim posrednikom, pa 11,9 milijona evrov provizij ali 7,5 odstotka od dela posla v vrednosti 159 milijonov evrov.
Kot izhaja iz dokumenta, naj bi torej prek Riedla v Slovenijo šlo za slabih 12 milijonov provizij, ki naj bi jih ta potem delil naprej. Tako naj bi tako imenovana Organisation (po Delu gre domnevno za Janševo stranko SDS) dobila slabih 6,7 milijona evrov, medtem ko naj bi Walter Wolf in Jure Cekuta dobila po 1,59 milijona. Med prejemniki naj bi se znašel tudi svetovalec Rudolf Leban, ki naj bi prejel slabih 800.000 evrov.
Kot je znano, piše Delo, denar iz naslova podkupnin ni v stekel v celoti, saj so kriminalisti poleti leta 2008 v zvezi z afero Patria oziroma zaradi denarnega toka iz Finske prek Avstrije v Slovenijo začeli izvajati hišne preiskave in aretacije, s čimer so denarni tok ustavili. A kljub temu je denar stekel. Kot pravi Delov vir blizu policije: »Tudi v Slovenijo.«

"Morda je garažna afera zarezala pregloboko ..."
Oglasili so se tudi že v SDS-u, kjer jih je zmotila navedba o formaciji Organisation in domneva, da gre tukaj za njihovo stranko. Sami pravijo, da iz objavljenjega faksimila tega ni mogoče razbrati. Ker se avtor članka pri tem sklicuje na vire blizu policiji, SDS zanima, "kako je mogoče, da policija servisira novinarje s tovrstnimi informacijami, in drugič, komu je to v interesu? Morda pa je garažna afera zarezala pregloboko," še dodajo. Ob tem so še zapisali, da "uradniki ministrice Kresalove" domnevne dokaze namesto tožilstvu dostavljajo novinarju in da jim gre s tem očitno zelo za nohte.

Hkrati so v stranki še zapisali, da si verjetno konca preiskave nihče ne želi bolj kot prav oni, pa ne le zato, "ker nenehno ponavljanje obtožb brez argumentov in dokazov škoduje ugledu stranke, temveč predvsem zato, ker SDS ni prejela denarja iz Patrie". Prav tako ponavaljajo, da ne Delo ne novinar nimata nobenih dokazov za svoje trditve, "kajti dokazi o dejanju, ki ga ni bilo, ne morejo obstajati".