Vlada dviguje prah zaradi nedovoljenega kopiranja, da bi prikrila vsebino gradiva, menijo v SDS-u. Foto: MMC RTV SLO
Vlada dviguje prah zaradi nedovoljenega kopiranja, da bi prikrila vsebino gradiva, menijo v SDS-u. Foto: MMC RTV SLO

Vse govorjenje o "famoznem fotokopirnem stroju" je tako po zatrjevanju stranke le "dimna zavesa", za katero se skrivata skrb in nelagodje nekaterih posameznikov, ki se bojijo, da bodo sporna arhivska gradiva končno dostopna širši javnosti, s čimer bodo lahko postala tudi predmet znanstvenega raziskovanja polpretekle zgodovine.

"Vlada bo gradivo skušala narediti nedostopno"
Kot še menijo v SDS-u, bo zdajšnja vlada del gradiva najverjetneje skušala narediti javnosti spet nedostopnega. Ob tem premierja Boruta Pahorja pozivajo, naj prepreči morebitne poskuse njihovega uničenja.

V največji opozicijski stranki poleg tega opozarjajo, da je vlada Janeza Janše v svojem mandatu odkrila, da številni državni arhivi, med njimi arhivi tajne službe državne varnosti, ki jih je hranila Sova, niso bili predani Arhivu rebublike Slovenije, kar pa naj bi bilo v nasprotju z zakonodajo s področja arhiviranja. Obilica neurejenega gradiva, ki so ga našli v kleteh, bi morala biti po njihovih besedah že zdavnaj urejena in predana državnemu arhivu.

"Zaradi skrivanja onemogočena poprava krivic"
Kot še poudarjajo, je bilo med gradivom tudi okoli 700 potnih listov tujih državljanov, med njimi slovenskih političnih emigrantov, in kartotek političnih zapornikov, odločb ter sklepov. Vse to je bilo javnosti dolga leta nedostopno, zaradi česar je bila onemogočena tudi poprava krivic, še menijo.

Kot je znano, je generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl pred kratkim zatrdil, da za nezakonito fotokopiranje obstajajo nedvoumni dokazi.

E. S.