Matej Tonin in Janez Janša. Foto: dostopno
Matej Tonin in Janez Janša. Foto: dostopno

Poslanci strank NSi in SDS so se podpisali pod zahtevo za ustanovitev nove parlamentarne preiskovalne komisije, ki bo danes vložena v parlamentarni postopek.

Podrobneje bosta na novinarski konferenci ob 11. uri razloge za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bo pod drobnogled vzela delovanje podjetij v slovenski energetiki, v imenu NSi-ja predstavil poslanec in predsednik KNJF-ja Jernej Vrtovec, v imenu SDS-a pa Žan Mahnič.

Preiskovalna komisija naj bi pod drobnogled vzela tudi premierja Roberta Goloba v času, ko je vodil Gen-I.

SDS ima zdaj skupaj s poslanci NSi-ja dovolj podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije. Po poslovniku državnega zbora pa morajo poslanci, ko je podpisov dovolj, preiskovalno komisijo ustanoviti avtomatično.

Je nov zakon lahko prevelika ovira?

Po poročanju portala N1 zdaj prihaja partija političnega šaha, saj opoziciji pot do komisije otežuje novi zakon o parlamentarni preiskavi predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, po katerem lahko tretjina poslancev, preiskovanci ali priče akt o odreditvi preiskovalne komisije izpodbijajo na ustavnem sodišču.

Preiskovalna komisija po tem zakonu dela sploh ne more začeti, dokler ustavno sodišče v predpisanem roku ne odloči. Če presodi, da je akt o ustanovitvi preiskovalne komisije v nasprotju z ustavo ali zakonom, preiskovalna komisija ne more zaživeti.

Danes bo sicer o vetu na zakon Urške Klakočar Zupančič odločal državni svet. Koalicija ima sicer dovolj glasov, da veto preglasuje. Pri čemer je zaradi dopustov vprašljiva sklepčnost državnega zbora, tako da obstaja možnost, da bodo poslanci morebitni veto preglasovali šele septembra.

Referendum kot plan B

Še v tem tednu namerava SDS zbrati 2.500 volivcev in z njimi vložiti še pobudo za naknadni zakonodajni referendum o zakonu Urške Klakočar Zupančič. Če bo pobuda vložena pravilno, mora državni zbor avtomatično razpisati 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov volivcev, ki lahko edini zahtevajo naknadni zakonodajni referendum, še poroča N1.