Tanko opozarja, da lahko magnetogram preiskovalne komisije, kjer preiskava še teče, v vpogled dajo le pristojnim državnim organom. Foto: MMC RTV SLO
Tanko opozarja, da lahko magnetogram preiskovalne komisije, kjer preiskava še teče, v vpogled dajo le pristojnim državnim organom. Foto: MMC RTV SLO

Vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Jože Tanko je opozoril, da se je magnetogram preiskovalne komisije, na kateri se je zgodil incident med poslancema SNS-a in Zaresa Zmagom Jelinčičem in Tadejem Slapnikom, znašel v javnosti. Ker pa parlamentarna preiskava še ni končana, lahko komisija zapisnike sej komisije na podlagi z zakonom opredeljene zahteve na vpogled izroči le sodiščem in drugim državnim organom. Magnetogram sta na novinarski konferenci predstavila poslanca Zaresa Slapnik in Franci Kek, podpredsednik komisije Dejan Levanič pa je z magnetograma "samovoljno" umaknil stopnjo tajnosti interno.

"Samovoljno in neposlovniško" vedenje pa si je po mnenju SDS-a v primeru Škoberne privoščil predsednik DZ-ja Pavel Gantar. Tanko je spomnil, da je že takrat Gantarja opozoril, da postopek odločanja o imuniteti ni bil pravilno in dovolj hitro izpeljan, a je Gantar vse očitke zavrnil in dejal, da ne gre za nezakonito dejanje. Vrhovno sodišče pa je pred dnevi odločilo, da je bil Škoberne priprt nezakonito. Tanko ob tem poudarja, da je le vprašanje časa, kdaj bo sledila odškodninska tožba.

Sicer pa v stranki zahtevajo, da se na izredni seji kolegija predsednika razpravlja tudi o umiku ene od točk dnevnega reda zadnje seje DZ-ja. Na dnevnem redu seje, ki jo je potrdil kolegij, je bilo namreč tudi imenovanje člana strokovnega sveta Agencije za zavarovalni nadzor, a je bila kasneje umaknjena. Vlada je kadrovski predlog za imenovanje Aleša Berka pisno umaknila prepozno, je dejal Tanko, zato je predsednik DZ-ja s "samovoljnim črtanjem točke" kršil poslovnik, saj lahko odločitev o umiku točke sprejme le DZ z glasovanjem.